Afbeelding

Stressdokter Stoffels elimineert stress in tien eenvoudige stappen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

“ We zitten heel veel in ons hoofd. Dat is niet zo vreemd, want we worden er ten slotte voor betaald.” Aan het woord is Jeroen Stoffels van Hart Trainen. Als stressdokter weet Stoffels precies wat hard werken allemaal met ons doet. Leuk en nuttig werk kan uitermate veel voldoening geven. De schaduwzijde heet stress en kan soms ongemerkt ons leven binnensluipen.

Om te voorkomen dat deze indringer je verrast –of erger: overvalt– heeft Stoffels tien technieken om stress tijdig te elimineren. De stressdokter reikt ze aan tijdens een training die hij aanbiedt voor het bedrijfsleven.
Wetenschappelijk onderbouwd en met soms verrassende opdrachten leer je in korte tijd heel veel meer over stress om daar de rest van je leven je voordeel mee te doen.
Het begint allemaal met het herkennen van stress. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Stoffels: “Ik maak regelmatig mee dat iemand zelf het idee heeft dat het heel lekker gaat op het werk en Stressdokter Stoffels elimineert stress in tien eenvoudige stappen dat diegene toch aan stress lijdt.” Als voorbeeld noemt Stoffels een voormalig CEO van een groot entertainmentbedrijf. Iemand die dacht de wereld aan te kunnen en nu hartpatiënt is. “Ik merk bijvoorbeeld dat leidinggevenden de neiging hebben om door te gaan, ook als de werkdruk te hoog wordt.”


Hartslag en ademhaling
Tijdens de sessies die Stoffels doet, kijkt hij onder andere naar de hartslag en de ademhaling. Bij de hartslag gaat het niet zozeer om het aantal slagen per minuut. “Een kenmerk van mensen die een burnout hebben of daar tegenaan zitten is dat hun hart minder sterk reageert op verandering van situaties”, aldus Stoffels. Anders gezegd hebben deze mensen een vrij vlakke hartslag met weinig variatie. Dat terwijl je bijvoorbeeld opwinden over iemand in het verkeer of zenuwen voelen opkomen voor een spreekbeurt normaal gesproken direct resulteert in een andere hartslag.
Opwinding en angst zijn energielekken weet Stoffels. “Ik vraag mensen wel eens hoe lang dat zij denken dat het duurt dat een flinke ruzie met je partner doorwerkt in je lichaam. Het antwoord is twee uur. Een van mijn cursisten antwoordde ‘twee maanden’. In zekere zin heeft ook hij gelijk. Op het moment dat je wordt herinnerd aan dat stressmoment en alle onvrede weer boven komt drijven, reageert jouw lichaam op eenzelfde manier.” Stoffels spreekt zelfs van een hormonensoep in het menselijk lichaam.


Stressbronnen
Voordat hij de diepte ingaat tijdens een training vraagt hij de aanwezigen eerst hun stressbronnen op te schrijven. De mate waarin jij stress krijgt van iets verschilt van die van een ander. Wel zijn er vrij universele thema’s. Conflicten op de werkvloer, zorgen om de gezondheid, de thuissituatie, relationele problemen, een huis dat onder water staat. Maar wat de bron ook is, Stoffels heeft een aantal technieken om er mee te dealen. Vier daarvan stipt hij kort aan. Het gaat om de acute stresshormonen-soep tot rust brengen, een attitude reset, het aanleren van goede communicatieve vaardigheden en het beïnvloeden van wat Stoffels ‘het energetisch veld tussen mensen noemt’.
Het mooie is dat je deze technieken op elk gewenst moment kunt inzetten en dat ze relatief eenvoudig toepasbaar zijn. De attitude reset bijvoorbeeld houdt in dat je je bewust wordt van hoe jouw houding van invloed is jezelf en op hoe anderen reageren. Dat werkt dan weer door in het zogenoemde energetisch veld van een groep mensen en dat illustreert Stoffels tot besluit met een fascinerend experiment. “Bij dit experiment vraag ik aan een persoon om in het midden van een groep plaats te nemen. De anderen krijgen de opdracht om positieve gedachten te zenden naar degene in het midden. Meet je vervolgens de hartslagen dan zie je opvallend vaak dat die synchroniseren met elkaar.”

www.harttrainen.nl

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 22 uur geleden