Afbeelding
Demi de Kleine

Kinder-expositie ‘Ruimte voor de Rivier’ is geopend tijdens Provincie Festival

· leestijd 1 minuut Algemeen

(INGEZONDEN)

Zaterdag 9 september opende de Commissaris van de Koning mevrouw Ank Bijleveld Schouten samen met Anna Spijkervet, jeugdbestuurder van het Waterschap Drents Overijsselse Delta het kunstwerk ‘Ruimte voor de Rivier’. Aan het begin van de dag waarop het Provincie Festival plaatsvond bleek dat het kunstwerk ‘Ruimte voor de Rivier’ van Wilma Wilbrink was uitgebreid met maar liefst 250 kinderkunstwerken!

Kinderen uit groep 7 van basisschool de IJsselhof, Vrije School Michaël, Koningin Emmaschool, de Morgenster, de Toonladder, de Duyvencamp, de Vlieger, de Sluis, de Ark en de Parkschool hebben de kunstwerken gemaakt. Het enthousiasme over het nieuw ontstane unieke kunstwerk was groot bij de tientallen kinderen, hun familieleden en bestuurders.

Beeldend kunstenaar Wilma Wilbrink verzorgde de kunstles aan 10 basisscholen in samenwerking met beeldend kunstenaar Karin Gerfen. De leerlingen maakten kennis met de originele klei uit de nieuwe dijk bij Spoolde/Westenholte. Ze kregen uitleg over de rol van het Waterschap, Ruimte voor de Rivier en overstromingsrisico’s. Vervolgens deden de leerlingen materiaalonderzoek; ze ervaarden het verschil tussen originele rivierklei uit de nieuwe dijk en reguliere boetseerklei. Tenslotte maakten de leerlingen van boetseerklei een miniwereldje, waarin ze hun ideeën, oplossingen, gedachten rondom het thema verbeeldden. De 250 miniwereldjes vol gedachten en ideeën werden toegevoegd aan het kunstwerk Ruimte voor de Rivier. Het gehele project kwam tot stand door bijdragen van de Provincie, het Waterschap en de stichting IJsselbiënnale.

Het Provinciehuis is de laatste locatie van de reizende expositie ‘Ruimte voor de Rivier’ van Wilbrink. Het kunstwerk verbeeldt de kracht van het water en de kwetsbaarheid van de aarde. Het is gemaakt van klei uit de nieuwe dijk bij Spoolde/Westenholte. Op iedere locatie is het kunstwerk geïnstalleerd tot de hoogte waarop het water zou komen bij een extreme overstroming. De reizende expositie startte in maart op het hoofdkantoor van het Waterschap, ging naar de Grote Kerk, het Stadskantoor en de Vreugdehoeve in Zwolle. Tot slot is het aangeland in het Provinciehuis en uitgebreid met de kinderkunstwerken. Nog te zien tot en met 6 oktober van maandag t/m vrijdag van 8-17 uur, Luttenbergstraat 2 te Zwolle.

Ook bent u op zaterdag 23 september nog van harte welkom in het atelier 2M van Wilma Wilbrink om de ‘making of’ van het kunstwerk te zien. De deuren staan open tijdens de Open Dag van De Oude Ambacht School (DOAS) van 11-17 uur, Mimosastraat 1 te Zwolle.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden