Afbeelding
Hans Smit/Sportief Zwolle

Invaller Stef Nijland laat zich zientegen Heracles bij winnend PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Plots is daar een glimp van zijn klasse. Oké, de inspeelpass van Bram van Polen mag er zijn en Youness Mokhtar maakt het fantastisch af met een fraaie individuele actie. Het valt niet te ontkennen dat de hakbal van Stef Nijland van cruciaal belang is in de 2-1 overwinning van PEC Zwolle op Heracles Almelo.

Nijland loopt met ontbloot bovenlijf door de catacomben in het MAC3PARK stadion. In de gauwigheid trekt hij maar het shirt van Philippe Sandler (nr. 13) aan. “Ik wilde al onder de douche, had er niet op gerekend dat ik een interview had”, grapt de aanvaller.

Nijland (29) is een klein beetje in de vergetelheid geraakt. Niet geheel onlogisch, omdat hij in de afgelopen jaren vaak door blessures aan de kant staat. Een bovenbeenblessure hield hem bijvoorbeeld vorig seizoen lang in de lappenmand. Deze jaargang blijft hij vooralsnog bevrijd van dergelijk leed. “Ik voel me goed, we trainen hard en staan er goed voor.”

Dat is een fijn gevoel met het oog op de concurrentiestrijd met Piotr Parzyszek. De Poolse spits is de zoveelste concurrent die Nijland sinds 2013 in Zwolle tegenkomt. Maar, meer nog dan de andere jaren, hijgt de oud-speler van FC Groningen, PSV en het Australische Brisbane Roar zijn collega-spits in de nek. Zeker ook omdat Parzyszek nog niet gescoord heeft in de competitie. Nijland mag daardoor steeds iets vaker invallen. “Je stelt je er op in dat je steeds moet invallen, maar dat is niet iets waar ik genoegen mee neem”, zegt de Groninger daarover.

In een half uur speeltijd tegen Heracles onderscheidt Nijland zich. Hij is redelijk balvast, houdt de Almelose defensie knap bezig en staat met zijn hakbal aan de basis van de winnende treffer van Mokhtar. Daardoor kan PEC Zwolle na een vroege voorsprong de opgelopen schade, een vrije trap van Jamiro Monteiro zeilt via de Zwolse muur in het doel, repareren. Nijland: “Ik had na die ongelukkige 1-1 niet het gevoel dat we van slag waren. Gelukkig hebben we dat kunnen laten zien. Tien punten uit vijf duels is top. We zijn lekker bezig.”

Voor Nijland geldt dat hij zondag in Venlo historie kan schrijven als dé invaller van de eredivisie. Met 96 invalbeurten kan hij bij VVV het record van Regillio Simons (97) evenaren. Al hoopt de spits dat hij dat record nog even kan uitstellen, omdat hij dan is uitgegroeid tot basisspeler.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden