‘Vrouwenvoetbal verdient Salverda Trofee’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - In navolging van de drie hoogste klassen in het amateurvoetbal, starten komend weekeinde ook de andere amateurcompetities. Daarmee gaat ook weer de strijd om de Salverda Trofee van start, zoals vanouds opgezet door Weekblad De Swollenaer en Salverda Bouw. De Salverda Topscorers Competitie wordt uitgebreid met het vrouwenvoetbal. Negen teams uit het Zwolse damesvoetbal doen mee.

De Salverda Topscorers Competitie wordt een sportieve strijd tussen Jong PEC Zwolle (topklasse), Be Quick ‘28 (hoofdklasse), HTC (eerste klasse), Berkum (tweede klasse), SVO VVZ (derde klasse), SV Zwolle (vierde klasse) en de vijfdeklassers EDON, Wijthmen en WVF. Nieuw in het vrouwenvoetbal is EDON. Dat is voor een groot deel de verdienste van Chiara Ballegooijen. “We waren met een aantal meiden op een feestje van een studentenvereniging. ‘Wij willen wel voetballen’, klonk het vervolgens. Daarna hebben we spontaan een app-groep aangemaakt”, zegt Ballegooijen. Van het een kwam het ander. “We zijn op zoek gegaan naar een club en kwamen uit bij EDON. Daar werd gelijk enthousiast gereageerd. Vervolgens zijn er steeds meer mensen bijgekomen. Van de oorspronkelijke groep meiden zijn er nog een stuk of vijf over.” EDON begint in de vijfde klasse. Op dit niveau spelen ook Wijthmen en WVF. “We proberen in de top mee te draaien, maar als we evenals vorig seizoen te maken krijgen met uitval van speelsters, dan wordt dat lastig”, aldus Patty van der Vlist van Wijthmen. De meiden van WVF willen kampioen worden. “Maar als we bij de eerste drie eindigen, ben ik blij. We hebben maar één damesteam. Je kunt niet selecteren”, aldus trainer Frank Plattel.”

We gaan een aantal flinke stappen omhoog. In de topklasse speelt Jong PEC Zwolle. “We zijn een opleidingsteam. De meiden krijgen bij ons alle mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. De doelstelling is handhaving. In december gaan we kijken of we dat moeten bijstellen”, aldus teamleider Henry Beekman. Een treetje lager treffen we Be Quick ’28 in de hoofdklasse. Trainer Geert Tichelaar heeft vertrouwen in een goed seizoen. “We hebben een heel goede selectie, beter dan vorig seizoen. We gaan voor het hoogst haalbare. We willen zo lang mogelijk meedoen om de bovenste plekken.” Voor HTC is het na de degradatie zaak om niet verder weg te zakken. “Handhaving in de eerste klasse is ons doel”, zegt trainer Berend van Gelder. HTC raakte veel spelers kwijt aan Berkum, dat speelt in de tweede klasse. Opvallend was de overgang van Anouk van Vilsteren van PEC Zwolle naar Berkum. Er is dan ook volop vertrouwen bij Berkum. “We willen graag naar de eerste klasse. Vorig seizoen zijn we net geen kampioen geworden. In de nacompetitie liep het niet door allerlei blessures”, aldus leider Tanja Vaartjes. Blijven over SVO VVZ en SV Zwolle. SVO VVZ is een samenwerking tussen Zwolsche Boys en ZAC op het gebied van vrouwenvoetbal. De ploeg speelt in de derde klasse. “We moeten ons minstens kunnen handhaven. De laatste twee jaar zijn we heel erg gegroeid”, zegt leider Erik Stoffer. In de vierde klasse hoopt leider Jasper Lentz op een betere start van zijn dames van SV Zwolle. “We willen graag de derde klasse halen. Dat is de ambitie van de spelers en de staf. Het probleem is dat we geen meidenteams in de jeugd hebben. We hebben geen jonge aanwas. Een plek in de top drie zou mooi zijn.”

Enthousiasme

Alle clubs reageren zeer positief op de uitbreiding van de Salverda Topscorers Competitie met het vrouwenvoetbal. “We hebben het er met de meiden over gehad. Het leeft nu al. Het voelt als een stukje waardering”, aldus Vaartjes van Berkum. Lentz van SV Zwolle denkt dat de topscorerscompetitie versterkend kan werken voor het damesvoetbal in Zwolle. Van der Vlist (Wijthmen) spreekt van een mooi initiatief. “Het niveau van het damesvoetbal in Zwolle is de laatste jaren omhoog gegaan. Ik vind het terecht dat er ook nu ook een topscorerscompetitie voor vrouwen komt. Het vrouwenvoetbal verdient de Salverda Trofee.

Puntensysteem

Ook bij de vrouwen wordt een puntensysteem gehanteerd, waarbij rekening wordt gehouden met de klasse waarin de clubs spelen. In de topklasse wordt het aantal doelpunten vermenigvuldigd met 2,5. In de hoofdklasse en eerste klasse is dat keer 2 en in de tweede en derde klasse keer 1,5. In de vierde en vijfde klasse vindt geen vermenigvuldiging plaats.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11