Afbeelding
Rode Kruis

Reizende tentoonstelling in Rode Kruis gebouw

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK - In de tentoonstelling ‘Kind Onder Vuur’ die van 2 tot 20 oktober in het Rode Kruis gebouw aan de Brahmsstraat 5 is te zien, ervaren kinderen hoe het voor hun leeftijdsgenootjes is om op te groeien in heftige omstandigheden.

Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? Kind onder Vuur is een tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Haagse Humanity House en het Rode Kruis.

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim. Farah’s huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten ‘s nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat - is te ervaren in deze tentoonstelling. Doel is om scholieren zo meer begrip bij te brengen voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlog opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichterbij die uit oorlogen komen.

Het Rode Kruis legt uit wat de organisatie doet om kinderen en hun ouders te helpen en te beschermen in oorlogsgebieden. Rode Kruis-medewerkers over de hele wereld proberen continu strijdende partijen te herinneren aan de regels van oorlogsvoering, vastgelegd in het humanitair oorlogsrecht, zodat zoveel mogelijk menselijk leed bespaard blijft. Het Humanity House in Den Haag is een platform en ontmoetingsplek voor mensen die zich bezighouden met humanitaire thema’s. Educatieprogramma’s brengen wereldproblemen dichterbij kinderen en jong volwassenen.

De tentoonstelling wordt op 30 september geopend door de directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Gijs de Vries. Kind onder Vuur reist door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.kindondervuur.nl. Scholen kunnen zich aanmelden via kindondervuur@rodekruis-zwolle of telefonisch: (038) 452 58 62.