Rosanne Roeles aan de bal
Rosanne Roeles aan de bal Pedro Sluiter

Salverda Trofee van start: ‘leuk dat er zo meer aandacht komt voor vrouwenvoetbal’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Nu het amateurvoetbal in alle competities is losgebarsten, gaat ook de Salverda Trofee weer van start. Naast de elfde editie van de Zwolse topscorerscompetitie voor mannen, prijkt er dit seizoen ook een vrouwenklassement op de achterpagina van weekblad De Swollenaer.

De club die de afgelopen drie seizoenen (als eersteklasser) zo prominent aanwezig was in de top van de mannenranglijst en dit seizoen in de hoofdklasse een geweldige start beleeft, doet ook bij de vrouwen gelijk van zich spreken. Dankzij drie doelpunten van Femke van den Dijssel en twee van Rosanne Roeles zet Berkum in de eerste wedstrijd Bergentheim met 5-0 opzij.

“Het leeft zeker. Ik vind het leuk dat er op deze manier meer aandacht komt voor het vrouwenvoetbal”, zegt Roeles na de eerste competitiewedstrijd en volgens de routinier heeft Berkum naast de vrouwen die nu op het scorebord staan meer kanshebsters op de topscorerstrofee. “Wij hebben een team met heel veel scorend vermogen. Daarom spelen we ook 3-4-3. Ik heb er nu twee gemaakt, Femke drie, maar de volgende wedstrijd kan het zo weer iemand anders zijn.” De naam van Jonne Ekkel valt, niet voor het eerst. De nummer negen is tegen Bergentheim niet prominent aanwezig, maar gaat er volgens de insiders nog genoeg maken. “Ja, zij heeft echt een neusje voor de goal”, zegt Roeles, die met drie andere speelsters overkwam van HTC. Bij de tuinders had ze er na een in meerdere opzichten teleurstellend seizoen geen zin meer in.

“Ik heb vijf jaar bij HTC gespeeld, mijn eerste Zwolse voetballiefde. Maar de chemie tussen de trainer en de spelersgroep was in het laatste seizoen echt weg, volgens mij in ieder geval.” HTC gaat nu het derde jaar in met Berend van Gelder als trainer. Na een kampioenschap in het eerste seizoen volgde afgelopen seizoen degradatie uit de hoofdklasse. “Het feit dat wij vorig jaar op papier misschien wel een team hadden dat in de top van de hoofdklasse kon voetballen en degradeerden, zegt denk ik veel.”

Bij Berkum kan ze naar eigen zeggen bij een gezellige dorpsclub op een redelijk niveau (tweede klasse) nog een jaar of wat ballen. En wie weet treft Roeles volgend seizoen haar oude en eerste liefde wel weer. Berkum gaat dit jaar namelijk voor het kampioenschap en met vier speelsters van HTC plus de van PEC Zwolle overgekomen Anouk van Vilsteren is de selectie ten opzichte van vorig seizoen, toen het net naast de titel greep, er alleen maar sterker op geworden. Zelf is ze een linie verhuisd -van de voorhoede naar het middenveld-, maar haar (eigen) neusje voor de goal is niet verdwenen.

“Ik sta nu zelf op het middenveld en ik denk dat ik daar ook beter uit de voeten kan. Dan kan ik het spel verdelen en dat is mijn kwaliteit. En ja, als ik voor de goal kom dan kan ik scoren, en vandaag ging dat goed.” Wat heet. In een wedstrijd waarin Berkum blij mag zijn dat het met een 1-0 voorsprong gaat rusten, begint het na de pauze te draaien. Met een schitterend afstandsschot in de bovenhoek geeft Roeles het startsein voor een flitsend laatste half uur. Na de 2-0 kopt Roeles op aangeven van Van den Dijssel ook de 3-0 binnen en Van den Dijssel toont zich een goaltjesdief door 4-0 en 5-0 te noteren.

Dat Roeles doelpunten kan maken, is niets nieuws. Twee seizoenen geleden was het met HTC in de eerste klasse al eens twintig keer raak voor de geboren Drentse, die in een ver verleden bij SC Heerenveen speelde.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 21 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 22 uur geleden