Afbeelding
Pedro Sluiter

Bewoners 'Onder de Bogen' maken zich sterk voor nieuwe bloembakken

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - In het plan Aldo van Eijck aan de Bitterstraat zijn dinsdagmorgen 257 planten aangebracht in de gerestaureerde bloembakken. De bewoners van de Vereniging voor Eigenaren (VvE) 'Onder de Bogen' hebben jarenlang gediscussieerd over de vervanging en restauratie van de bloembakken, mede vanwege de hoge kosten.

“Met veel creativiteit is het gelukt om dit voor elkaar te krijgen. Het resultaat is geweldig”, melden de bewoners. De bloembakken aan de Bitterstraat waren oud en aan vernieuwing toe. Vanwege de hoge kosten werd deze vervanging steeds weer uitgesteld onder het motto dat het geld voor onderhoud beter voor andere zaken gebruikt kon worden. De bewoners dienden een aanvraag voor subsidie in bij de gemeente Zwolle. Deze aanvraag werd niet gehonoreerd omdat de bloembakken eigendom zijn van de bewoners van de VvE ‘Onder de Bogen’. Wel stelde de gemeente extra geld beschikbaar voor ‘Premie op Aktie’ van hoogstens 1.000 euro. De bewoners moesten zelf een gezamenlijke activiteit ondernemen om in aanmerking te komen voor deze premie. Na de ingediende aanvraag kwamen twee vertegenwoordigers van de gemeente poolshoogte nemen op de plaats zelf. Enkele weken later werd de aanvraag goedgekeurd.

Vanwege de hoge kosten voor vervanging van de bloembakken werd er naar een alternatief gezocht. Deze werd gevonden in de vorm van een leerproject tussen het Samenwerkingsverband Genemuiden, scholen en een bouwbedrijf. De VvE ging zelf de muurtjes afbreken. Voor het verwijderen van de planten en de aarde werd Kompas, een organisatie voor jongeren met een beperking (Wajong) benaderd. Met Hanzebouw werd afgesproken dat de muurtjes niet allemaal tegelijk worden afgebroken, maar per unit. In totaal ging het om zes bloembakken met een totale afmeting van 44 meter.

De voorman begon eind mei met drie leerlingen. De jongens kregen instructies en begonnen met de opbouw van het eerste muurtje. Elke zaterdag werkten de bewoners aan de afbraak van een volgende muur. Na ruim drie weken was bijna de helft van de muurtjes klaar. “Het resultaat is fantastisch. Ook de stenen die gebruikt zijn voor de nieuwe muurtjes passen goed bij de voorgevels van het huizenblok. Eind juli waren alle bloembakken klaar”, aldus de enthousiaste bewoners.

De jongeren van Kompas brachten begin augustus, samen met de bewoners, de aarde aan. Inmiddels was er ook grondig onderzoek gedaan naar de keuze voor de beplanting. In een gezamenlijk VvE vergadering werd met algemene instemming deze keuze goedgekeurd. Eind september werd de laatste hand gelegd aan het project en is de realisatie van de bloembakken een feit.

Afbeelding
Afbeelding