Afbeelding
Erik-Jan Berends

College zet vaart achter ontmanteling Stedelijk Museum Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Het cultuurhistorische verhaal van Zwolle moet van het college vanaf 1 januari worden verteld door Stichting Allemaal Zwolle. Deze stichting neemt de taken van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ), dat daarmee ophoudt te bestaan, over.

De gemeente is al enige tijd in overleg met het bestuur van Stedelijk Museum Zwolle over hoe om te gaan met de medewerkers, de collectie en de gebouwen. “De organisatie zal opgaan in het Historisch Centrum Overijssel (HCO)”, legt wethouder Jan Brink uit. “Daarover hebben we nog geen definitief akkoord met het bestuur. De gesprekken lopen soms moeizaam en dat kost tijd. En dat hebben we niet. De subsidie aan het SMZ stopt per 1 januari.”

De gemeente koopt voor 1,2 miljoen euro de gebouwen aan de Melkmarkt. Met dat bedrag kan de stichting SMZ een sociaal plan opstellen voor de medewerkers. Van de 13,25 fte’s, gaan er 3.3 naar het HCO. De overige bijna 10 fte’s, om hoeveel medewerkers dat exact gaat kon Brink niet zeggen, zijn overtallig. “We hebben het extern getoetst en vastgesteld dat het SMZ-bestuur met die 1,2 miljoen euro een goede sociale regeling kan treffen. Het lijkt er echter op dat het bestuur nog niet helemaal beseft dat per 1 januari de subsidie stopt.”

Het college van burgemeester en wethouders zet nu door. De Stichting Allemaal Zwolle, onder leiding van directeur Arie Slob van het HCO, krijgt een startkapitaal mee van 950.000 euro, vooral bestemd voor het ontwikkelen van nieuwe, eigentijdse en laagdrempelige presentatievormen, zoals interactieve installaties. De opzet is dat deze nieuwe stichting intensief gaat samenwerken met Museum de Fundatie, de Grote kerk, Waanders In de Broeren en andere cultuurhistorische organisaties in de stad. In de panden aan de Melkmarkt wordt volgens de gemeente een nieuw ‘belevingscentrum’ ingericht over de geschiedenis van de stad. Ook op andere plekken in de stad zal de stichting zich openbaren. Welke plekken dat zijn, wilde de wethouder nog niet zeggen.

Naast de medewerkers van het SMZ en de gebouwen is ook de collectie onder de loep genomen. Het HCO krijgt een jaar om die goed in beeld te krijgen. Daarvoor stelt de gemeente éénmalig 100.000 euro beschikbaar.

Brink: “Wij verwachten dat we met Stichting Allemaal Zwolle de rijke geschiedenis en cultuurhistorie van de stad, samen met partners, veel beter kunnen vertellen.” De gemeenteraad neemt binnenkort een beslissing over het voorstel van burgemeester en wethouders.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 22 uur geleden