Waarom helpen we elkaar? Evolutie van altruïsme

· leestijd 1 minuut Cultuur

“Evolutie blijft je verbazen”

Op woensdag 11 oktober vertelt hoogleraar Matthijs van Veelen over de evolutie van moraliteit. Van Veelen vraagt zich al zijn hele wetenschappelijke carrière af hoe het komt dat mensen aardig tegen elkaar zijn. Darwin definieerde zijn evolutietheorie als ‘survival of the fittest’ en altruïsme lijkt daar op gespannen voet mee te staan.

Vanuit een simpele visie op evolutie wordt wel gezegd dat wij mensen allemaal concurrenten van elkaar zijn in een doorlopende strijd om het bestaan. Maar hoe komt het dan dat we elkaar doorlopend helpen? Hoe komt het dat aardige mensen overleven, dat ‘aardig’ gedrag juist door de evolutie wordt gestimuleerd?

Een belangrijk deel van het antwoord ligt in het feit dat we op de lange termijn kijken naar de gevolgen van ons handelen en de consequenties daarvan voor anderen. Dit laat zich goed analyseren met behulp van speltheorie; en daarin is Van Veelen zeer bedreven. Maar wat er precies uit zijn modellen rolt, en hoe altruïsme precies werkt? Dat blijft een bron van vragen en van steeds nieuwe ontdekkingen. “Evolutie blijft je verbazen” aldus Van Veelen.

Matthijs van Veelen is hoogleraar Evolutie & Gedrag aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij begon met een studie econometrie en specialiseerde zich van daaruit steeds meer in speltheorie en in de evolutie van gedrag. Zo kwam hij uiteindelijk terecht op het terrein van altruïsme en moraliteit.

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).