Afbeelding
Gemeente Zwolle

Onderwijs en gemeente werken samen aan energieneutrale scholen

Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle en de Zwolse onderwijsinstellingen gaan samen een concreet plan maken om zoveel mogelijk schoolgebouwen energieneutraal te krijgen. Dat geldt niet alleen voor nieuwe en te renoveren scholen, maar voor álle schoolgebouwen in Zwolle.

De gemeente en de schoolbesturen, verenigd in het Besturenoverleg Lokaal Onderwijsbeleid Zwolle, hebben hiertoe woensdag een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De gemeente ondersteunt de scholen onder andere door energiescans te laten maken van de schoolgebouwen. Zo wordt duidelijk welke energiebesparende maatregelen nodig en mogelijk zijn. Ook zal de gemeente de scholen ondersteunen bij het opstellen van een financieringsplan voor de noodzakelijke maatregelen. Samen wordt er zo gewerkt aan de realisatie van energieneutrale scholen. De energiebesparende maatregelen leveren de onderwijsinstellingen volgens de gemeente op termijn rendement op, omdat hun energierekening daalt. De lasten voor energie- en waterverbruik in het onderwijs zijn nu nog hoger zijn dan de rijksoverheid vergoedt.

In de nota Toekomstgerichte onderwijshuisvesting Zwolle 2017-2027 is duurzaamheid al de norm voor schoolgebouwen die in de periode vanaf 2017 nieuw worden gebouwd en voor bestaande schoolgebouwen die worden gerenoveerd. Voor nieuwbouw is BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) bijvoorbeeld de norm. Bij renovatie wordt gericht op minimaal een energielabel C. Het convenant is speciaal bedoeld voor bestaande schoolgebouwen die in de planperiode 2017-2027 niet in aanmerking komen voor renovatie.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden