Afbeelding

Vader en zoon Schoonhoven brengen politiekapel en gospelkoor D-Vote samen

· leestijd 2 minuten Algemeen

BERKUM – De bekende politiekapel Noord- en Oost Gelderland treedt op 14 oktober voor het eerst op in Zwolle. Een noviteit die extra bijzonder is door de samenwerking met het Zwolse gospelkoor D-Vote. Beide aparte werelden worden samengebracht door vader en zoon. Jan Schoonhoven leidt de politiekapel, waar zoon Richard de jonge dirigent is van gospelkoor D-Vote.

De muziekliefhebber kan de twee ook nog van iets anders kennen. Jan Schoonhoven tilde, geholpen door zijn familie, het Vecht Gospel Festival van de grond. Richard trok vorig jaar de aandacht met ‘Journey Trough Blackgospel’ met nationale en internationale artiesten. Destijds nog als nota bene eindejaarstudent van conservatorium ArtEZ nam hij de algehele (financiële) verantwoordelijkheid voor een uitverkochte productie die vanwege grote publieke belangstelling verhuisde naar De Spiegel. Niet heel lang daarna en nog een paar wapenfeiten kon hij aan de slag als dirigent van D-Vote. Over die snelle ontwikkeling hoeft het gesprek wat hem betreft niet te gaan. “Dit is een optreden van D-Vote en Politiekapel Noord- en Oost Gelderland. D-Vote neemt daarbij de totale organisatie voor haar rekening. Ik ben slechts mede initiator.”

De durf van D-vote

De credits komen anders gezegd D-Vote toe. Richard is trots op het 23-leden tellende gospelkoor. Jong van geest en leergierig zijn woorden waarmee je volgens hem D-Vote kunt typeren. De leden hebben de lef om over hun eigen schaduw heen te springen. “Je kunt altijd meer dan je denkt. Ik help de koorleden graag om dat te ontdekken door niet met een traptrede omhoog te gaan maar met de lift”, gebruikt Richard een metafoor. Het repertoire van D-Vote is breed: van Traditionals tot swingende Blackgospel en van Opwekking tot Popgospel. Richard brengt de gospel bij voorkeur ‘op een seculier podium’. “De muzikale erfenis van het genre gospel heeft zich, samen met invloeden uit de rhythm & blues, vertakt naar het genre soul. Door deze vertakking en verdere vertakkingen is de invloed van gospel ongekend groot geworden.” Het mag ook wel blijken uit de nummers die D-Vote brengt. ‘When Loves Takes Over’ van David Guetta is misschien niet direct wat je verwacht. Richard is er niettemin in geslaagd er een echte gospelversie van te maken. ‘Joy To My Soul’ van het Oslo Gospel Choir ligt meer voor de hand en ‘Take me To The River’ van Al Green houdt het in het midden. Richard: “Het leuke aan dit nummer is dat het refrein gospel is en de coupletten niet.” Gospel is dus eindeloos veel breder dan black gospel. Wat niet wegneemt dat de energie dezelfde is en Richard ziet dat graag terug. “Ik ben een dirigent die zijn koorleden graag aan het werk zet. Hun enthousiasme zorgt voor een wisselwerking die maakt dat we de lat telkens weer hoger kunnen leggen.”

Jane Loois

De politiekapel bestaat al meer dan 50 jaar. Dit koor zal meer hymnische muziek brengen. Folk- en hymnische muziek, gospel, klezmer en pop is wat het publiek kan verwachten. Solozangeres Jane Loois treedt eveneens op. Zij verenigt de stijlen gospel, soul, jazz, pop en R&B in zich. De ingredienten voor een bijzonder concert zijn aanwezig. Op 14 oktober ontmoeten het koor en de politiekapel elkaar voor het eerst. Het concert vindt plaats in De Hoofdhof in Berkum en begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur). Kaarten kosten 10 euro en te bestellen via www.d-vote.nl en in boekwinkel De Fakkel aan Vechtstraat 72.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 16 uur geleden