Afbeelding
Eigen foto

‘Startups, starters en creatieve ondernemers zijn goed voor Zwolle’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Zwolle staat op de kaart. Het is een ideale plek voor creativiteit, ondernemerschap en wordt dat ook voor startups”, vinden Johran Willegers van de VVD en Sonja Paauw van D66. “Een goed klimaat voor creatieve starters en startups hoort daar dus absoluut bij.”

Om ervoor te zorgen dat bedrijven blijven en dat nieuwe ondernemers Zwolle als vestigingsplaats kiezen, hebben D66 en VVD de vraag gesteld hoe het startupklimaat is te versterken. Naar aanleiding van deze vraag is het college aan het werk gegaan en nu ligt er een plan. Een speciaal startersteam gaat aan de slag om het ondernemerschap van creatieve starters en startups een impuls te geven of op zijn minst makkelijker te maken. Het team begint met een inventarisatie naar de behoeften van de verschillende ondernemers. Een startup heeft andere behoeften dan een jonge kunstenaar, maar een aantal behoeften komen bij elkaar: denk aan betaalbare plekken om (samen te) werken en gebruik te maken van gedeelde faciliteiten zoals 3D-printers, scanners of laboratoria.

“Wij willen nog een stapje extra zetten”, stellen de twee politici. “Omdat de wereld van startups zich voortdurend en rap ontwikkelt, is er een overheid nodig om daarop in te spelen. De regeltjes van gisteren zijn gedateerd voor de oplossingen van morgen. We pleiten daarom voor een (digitaal) punt waar startups en creatieve starters hun idee kunnen aanleveren en bedrijf kunnen aanprijzen. De gemeente moet gaan kijken of- en hoe die startups een toegevoegde waarde kunnen leveren aan beleid. Daarmee dwingen we onszelf om startups ook in te zetten voor terreinen waar we nog niet aan hadden gedacht, of problemen die we nog niet kenden. Dit zal een ijzersterke stimulans geven aan het startupklimaat.”

Een goed startup klimaat hangt volgens Willegers en Paauw ook af van een aantrekkelijk woon- en leefklimaat, een goed voorzieningenaanbod waaronder een prikkelend en divers cultureel aanbod, een sfeer van creativiteit en optimale bereikbaarheid. “Onze partijen geven het team graag mee om ook dit mee te wegen, bijvoorbeeld in de keuze van locaties. Voor startups is internationalisering van groot belang om een grote schaalsprong te kunnen maken (van startup naar scaleup). Een gebied zoals de Spoorzone biedt hier in onze ogen alle ruimte voor.”

Volgende maand krijgt Zwolle weer een impuls met het startupweekend dat in de stad plaatsvindt. “Wij kijken nu al uit naar wat daar uitkomt. Zwolle en ons gemeentelijk beleid profiteren immers alleen maar door verbinding te zoeken met de regio en andere dynamische startup-regio’s en door de mogelijkheden die startups bieden te omarmen en te stimuleren”, besluiten de twee politici.