Afbeelding

Frisse Frits verruilt de iPad voor een lekker vies modderbad

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Grasgrietje, Moddermonstertje en Mayomannetje. In het nieuwe kinder(voorlees)boek Frisse Frits in Viezevlekjesland verleiden deze bijzondere personages de jonge hoofdrolspeler om buiten te komen spelen. Frits ontdekt dat een modderbad leuker is dan spelen op de iPad.

Schrijver van het boek is Zwollenaar Berry ten Hoven. Voor zijn inmiddels alweer vijfde uitgave (drie dichtbundels en één kinderboek verschenen eerder) zocht hij de samenwerking met Linda Udding uit Deventer. Zij maakte de tekeningen die Ten Hoven van dermate hoge kwaliteit vindt dat hij spreekt van het beste boek tot dusver.

Manga-figuurtjes

Udding tekent zelfs als ze aan de telefoon is en ontleent haar inspiratie deels aan de Japanse Manga-figuurtjes met hun grote ogen. Een stijl die je terugziet bij Frisse Frits. Ze heeft erg veel tijd besteed aan het boek. “ Ik heb je soms lang laten wachten”, verontschuldigt ze zich lachend bij Ten Hoven. Die op zijn beurt bekent Udding ‘met veel werk te hebben opgezadeld’. Frisse Frits heeft namelijk maar liefst zeven broers. Zij spelen allemaal buiten en halen capriolen uit, waar Frits braaf thuis zit. Frits hoort zijn moeder zich beklagen over de vieze was. Lief als hij is wil hij haar niet nog meer werk bezorgen. Dat terwijl het zijn moeder – de was moet toch al draaien – niets uit maakt. Alles verandert als in een droom Grasgrietje, Moddermonstertje en Mayomannetje verschijnen. Udding vindt het onderwerp zo leuk en ‘schattig’ dat ze niet lang hoefde nadenken over de vraag van Ten Hoven om mee te werken aan het boek. Ze leefde zich uit met prachtige tekeningen die zich uitstrekken over spreads van twee bladzijden. Dat in combinatie met een even leuke als simpele verhaallijn zorgt voor de ingrediënten waar een kinderboek volgens Ten Hoven aan moet voldoen. De boodschap die in het boek zit verstopt, is dat ieder kind buiten zou moeten spelen. Als vader van een zoon van 9 en een dochter van 6 gaat Ten Hoven die boodschap aan het hart. “Ik denk dat het actueler is dan ooit in een tijd van iPads.” Tegelijkertijd ligt het er niet heel dik bovenop. Het moet vooral leuk zijn. Het boek eindigt in een climax waarbij Frits buiten gaat spelen en lekker veel mayonaise bij het avondeten gebruikt.

Ten Hoven en Udding hebben veel plezier beleefd aan het maken van het kinderboek dat voor 13,95 euro te koop is in de winkel en verder onder meer via Bol.com en Scheltema (geen verzendkosten). Udding heeft de eerste vijftig exemplaren al verkocht binnen haar eigen familie en vriendenkring. Ten Hoven zou het leuk vinden als een bedrijf dat het buiten spelen bij kinderen wil bevorderen hen gaat steunen. “Ik heb al een producent van wasmiddelen benaderd, maar die heeft vooralsnog bedankt.” Ook zonder die support is het boek er gekomen. “Het boek is leuk voor iedereen”, besluit ten Hoven. “Als kind om uit te lezen of je te laten voorlezen en als ouder dan wel grootouder om cadeau te doen.”