Afbeelding
Pieter-Jan Louis

Eerste editie van Startup Weekend geeft regionaal startupklimaat een extra impuls

· leestijd 1 minuut Algemeen

HANZELAND - Binnen één weekend van idee naar startup: dat is het doel van Startup Weekend. Het internationale evenement voor het bouwen van startups vindt plaats van 10 tot en met 12 november in ‘Hanz’ aan het Hanzeplein.

Tijdens het programma worden studenten, programmeurs, designers, innovators en ondernemers uitgedaagd om een nieuw bedrijf op te zetten. De deelnemers vormen teams en krijgen daarbij begeleiding van mentoren en experts. Op zondag presenteren de teams hun resultaten aan de jury. De Zwolse wethouder René de Heer zal hierbij aanwezig zijn. Startup Weekend is een programma van het Amerikaanse bedrijf Techstars. Het evenement wordt overal ter wereld georganiseerd door lokale vrijwilligers die zelf ooit deelnemer zijn geweest. Door het internationale karakter is de voertaal tijdens het weekend Engels. Het weekend begint op vrijdagavond De deelnemers krijgen de kans om binnen zestig seconden hun idee te pitchen. Daarna volgt een stemronde en worden er teams gevormd rondom de meest populaire ideeën.

Op zaterdag wordt er de hele dag gewerkt aan het maken van een prototype, het uitwerken van een businessmodel en het testen van het businessidee onder klanten. Zondag gaat de race tegen de klok verder. De teams krijgen de tijd om verder te werken aan het product. Aan het eind van de middag demonstreren de teams hun eindproduct aan de jury en wordt er een winnaar gekozen. Het winnende team krijgt een prijzenpakket waarmee het zijn startup verder kan ontwikkelen.

Alle deelnemers van Startup Weekend beginnen op hetzelfde punt: een nieuw idee. Daarnaast is er geen winstoogmerk waardoor het businessevenement laagdrempelig en betaalbaar is voor iedereen. Zo krijgt iedereen de kans om te leren hoe je een startup bouwt. De organisatie is afhankelijk van sponsors die innovatie en ondernemerschap in de regio belangrijk vinden. In Zwolle zijn dat bijvoorbeeld de gemeente Zwolle, Deloitte, Hanz, TradeCast, Heineken, De Stadsbakker en Arslan & Ter Wee Advocaten.