Afbeelding
Fridtjof Meerlo

Tweede editie van ‘Kerst speel je Samen’ wordt uitgebreid met een koor

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – Nu de dagen alweer snel korter worden, richten veel ogen zich richting Kerst. Docenten van collectief Dubbelgreep zijn al volop in voorbereiding voor de tweede editie van ‘Kerst speel je Samen’, een concert in de Grote Kerk op 17 december waaraan iedereen kan deelnemen.

“Of je nu heel goed speelt, niet zo goed, jong of ouder bent of al gestopt en weer eens wil spelen, iedereen is welkom”, benadrukt Karin Vrielink. De docenten hebben voor het concert zeven stukken geselecteerd, waarbij alle partijen op verschillende niveaus kunnen worden gespeeld. In november komen ze op de site van ‘Kerst speel je Samen’ en kunnen de deelnemers alvast oefenen. Nieuw dit jaar is dat er ook een koor wordt gevormd, waaraan belangstellenden vanaf acht jaar kunnen deelnemen. “Zij repeteren ’s morgens in de kelder van het stadhuis onder leiding van docente Maria Bloem. Ook deze muziek staat als mp3 op de site”, aldus Simone Colicchia.

De eerste editie, vorig jaar, telde 150 deelnemers variërend in leeftijd van 5 tot 85 jaar. “Wat me het meest is bijgebleven is dat de sfeer heel positief en gezellig was”, zegt Esther de Boer. “Mensen kwamen vroeg binnen en de sfeer was heel ontspannen. Het was echt zoals we hadden gehoopt. Naast heel alledaagse instrumenten waren er ook mensen met panfluit, trombone en harp. Verder was er orgelbegeleiding en hadden we counter-tenor Sytse Buwalda als mystery-guest.”

Dit jaar geen mystery-guest, maar komt organist, componist en arrangeur Toon Hagen die meespeelt en ook muziek zal schrijven. Nummers die op deze tweede editie van ‘Kerst speel je Samen’ voorbijkomen zijn onder meer Jingle Bells, Merry Christmas, Rudolf the red nosed reindeer en Komt allen tezamen. De Zwolse stadsdichter Kees Smits heeft een eigen tekst geschreven op de muziek van ‘Er is een roos ontloken’. Het arrangement daarvoor heeft Hagen gemaakt. “Deze editie hebben we uitgebreid met zang”, vervolgt Vrielink. “Zo willen we iedere keer een stapje verder en is onze grote wens voor de toekomst dat ook pianisten een plek gaan vinden.” De muzikale opening van het concert wordt een verrassing; burgemeester Henk Jan Meijer verricht de officiële opening.

Wie wil meedoen, kan zich nu al aanmelden op de site www.kerstspeeljesamen.nl. “Aanmelden kan alleen, maar ook samen met anderen”, benadrukken de docenten. “’s Morgens van half tien tot half één zijn de repetities. Het concert begint om half twee en duurt ongeveer een uur. Alles gebeurt in één dag, zodat mensen die verder weg wonen ook gemakkelijk kunnen meedoen. Er kunnen maximaal driehonderd deelnemers meedoen.”

Het idee voor ‘Kerst speel je Samen’ komt van voorzitter Alet Boukes die zag dat een dergelijk initiatief in de Dom in Keulen erg aanslaat. “Daar doen duizenden mensen aan mee”, weet Colicchia. “Als Dubbelgreep willen we graag uitdragen dat samenspelen erg belangrijk en in feite een feestje is. Iedereen hoort er bij.”

‘Kerst speel je Samen’ is mede mogelijk dankzij steun uit het Fonds Amateurkunst van Stadkamer en van het Hervormd Weeshuis. Deelnemers en publiek betalen 4 euro per persoon. Kinderen, jongeren dan dertien jaar, hebben toegang voor 2 euro. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.kerstspeeljesamen.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30