Berkum-SDC Putten (Bjorn Bakker).
Berkum-SDC Putten (Bjorn Bakker). Pedro Sluiter

Vieze meters-maker voor even de schlemiel van Berkum

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Björn Bakker is zo'n speler die meer gewaardeerd wordt door het team dan door het publiek. Iemand die je pas mist als hij er niet is. Sinds zijn overgang van MSC deze zomer heeft hij zich ontwikkeld tot vaste waarde in Berkum 1, maar zaterdag is hij even de schlemiel. Zijn misser stelt SDC Putten in staat om in de 94ste minuut 2-2 te maken en hierdoor raakt Berkum de koppositie in de hoofdklasse kwijt aan Excelsior '31.

Schuldbewust staart Bakker voor zich uit. Natuurlijk, winnen of verliezen doe je als team, maar voor Bakker is de puntendeling extra zuur. Berkum staat met 2-1 voor, wordt in de slotfase achteruit gedrukt, maar krijgt via de omschakeling ook de kans om de wedstrijd in het slot te gooien. De middenvelder staat helemaal vrij en heeft de hoek voor het uitzoeken, maar kopt de voorzet van Johnsen Bacuna recht op doelman Manuel Hoogewoning. Amper dertig tellen later ligt de bal aan de andere kant in het netje. Een voorzet van de rechterkant wordt door Rick van den Brink bij de tweede paal binnengekopt. De kleine Invaller Hoeseb Yakob verliest het luchtduel. Het leidt na het laatste fluitsignaal tot een woede-uitbarsting bij doelman Dominic van Hoof. "Die bal moet gewoon dwars door het net", bitst Van Hoof. Bakker weet het. "Ik krijg hem op m'n hoofd en ik denk: 'daar gaat-ie'. Maar ja, tegen de keeper aan. Ik had weinig tijd om te sturen want ik zag hem vrij laat. Ik had misschien iets meer naar de grond moeten koppen."

Ondanks dit is Bakker in korte tijd uitgegroeid tot gewaardeerde kracht. "Ik ben tot op heden elke wedstrijd in basis gestart dus dat is altijd lekker", zegt Bakker. Een week geleden stond hij tegen Ajax voor het eerst op het scorebord en uit diens voorzet valt tegen Putten de 2-1, een eigen doelpunt. Verdedigend is zijn bijdrage nog groter. Bakker is iemand die veel vieze meters maakt. "Kijk, daar is-ie alweer", wijst toeschouwer/geschorst verdediger Jordy Lemmens op de onvermoeibare Bakker, als die weer eens terugrent om mee te verdedigen. Bakker weet wat zijn rol is: "Ik denk dat ik genoeg meters maak en dat daar ook mijn kracht ligt. Veel vieze meters maken voor de rest en die beter laten voetballen."