Veilig Beter: Hoe worden geneesmiddelen getest?

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op woensdag 8 november is biofysicus Jos Smakman te gast bij afdeling Zwolle van het Humanistisch Verbond. Smakman is gepromoveerd in de biofysica en werkte jarenlang in de farmaceutische sector. Tijdens zijn carrière deed hij veel ervaring op met onderzoek naar geneesmiddelen.

Geneesmiddelen worden nooit zomaar op de markt gebracht. Natuurlijk moet eerst worden aangetoond dat ze werken; met andere woorden, dat ze inderdaad helpen bij de genezing of bij het onderdrukken van klachten. Maar ook is het erg belangrijk om aan te tonen dat de middelen veilig zijn. Meer dan de helft van de producten die aan onderzoek worden onderworpen, halen de eindstreep niet! Daaruit blijkt wel het belang van klinisch onderzoek.

Alle medicijnen moeten worden getest op patiënten. In de onderzoeksfase weten arts en onderzoeker nog niet of het product wel werkt en veilig is. Maar een grondig onderzoek is wel degelijk noodzakelijk. Dat levert natuurlijk allerhande menselijke, wetenschappelijke en wettelijke dilemma’s op. Smakman zal hierover vertellen, mede aan de hand van zijn ervaringen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Na zijn promotieonderzoek bij Biofysica (RUG Groningen) werkte Jos Smakman gedurende 14 jaar bij verschillende farmaceutische bedrijven. Hij was betrokken bij klinisch onderzoek en zat onder meer bij een stuurgroep die een nieuw geneesmiddel liet registreren. Inmiddels is Smakman zelfstandige geworden en heeft hij zich toegelegd op het produceren van software (o.a. webapplicaties voor kwaliteitsmanagement en beheer van bijwerkingen).

Na afloop kan worden nagepraat onder het genot van een drankje. Het Humanistisch Café is in de Groote Sociëteit, Koestraat 8 in Zwolle. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, entree € 5,00 incl. thee / koffie voor aanvang (€3,00 voor leden).