Afbeelding

Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding levert altijd maatwerk

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Stap voor Stap Uitvaartbegeleiding Wilma Bouwmeester levert altijd maatwerk, ook bij een dementievriendelijke uitvaart.

Steeds vaker krijgt Wilma de vraag of het mogelijk is om een dementerende ouder mee te nemen naar een uitvaart. “Vertellen we papa dat mama dood is?”, “Laten we papa afscheid nemen?”, ”Nemen we papa mee naar de uitvaart?”. Juist iemand met dementie kan meer rust krijgen als er persoonlijk contact is met een dierbare die ziek is of overleden.

Wilma zegt ervaringsdeskundige te zijn. “Mijn moeder leed aan dementie en woonde de laatste jaren van haar leven in een verpleeghuis. Toen mijn vader terminaal ziek werd, is hij in hetzelfde verpleeghuis opgenomen. Mijn vader overleed in 2002. Voor zijn overlijden is moeder een aantal keren bij hem op bezoek geweest en het was zichtbaar dat deze momenten beiden goed deden. Door gebruik te maken van aangepast vervoer is moeder in haar rolstoel mee geweest naar de afscheidsviering. Zij heeft toen het hele Ave Maria meegezongen. Het feit dat zij erbij was gaf ons als familie een gerust gevoel.”

Wilma heeft jarenlange ervaring als thuiszorgmedewerker, mantelzorgmakelaar en indicatiesteller zorg. Door haar ervaringen op het gebied van dementie kan ze op een professionele manier families begeleiden. Door van ieder afscheid een draaiboek te maken, is het voor iedereen duidelijk wat de afspraken zijn. Dit geeft rust.

“Onlangs werd ik gebeld door een dochter die vertelde dat haar vader opgenomen was in een hospice. Moeder leed aan dementie en woonde sinds vijf jaar in een verpleeghuis. Omdat vader niet meer op bezoek kwam, vroeg moeder dagelijks meerdere keren naar haar man. De medewerkers waren allemaal even lief en vertelden haar keer op keer dat haar man ziek was en om die reden niet bij haar op bezoek kon komen. Het moment van vaders overlijden kwam naderbij.

De dochter wilde haar moeder graag meenemen naar haar vader en haar vertellen dat vader binnenkort zou overlijden. In gesprek met de dochter heb ik haar uitgelegd waarom het belangrijk is voor een dementerende partner om afscheid te nemen en wat, in de situatie van haar moeder, de aandachtspunten waren. De keuze was toen snel gemaakt. Dezelfde dag nog is moeder bij vader in het hospice geweest. Zij heeft een poosje bij hem gezeten en rustig zijn hand vast gehouden. Vijf dagen later overleed vader.

Moeder was bij het afscheid in het crematorium aanwezig en neuriede of zong de, voor haar herkenbare, liedjes mee. Er was een vrijwilliger van de verpleegafdeling die bij moeder bleef zitten. Zo kon de familie de aandacht bij het afscheid houden zonder zich om moeder zorgen te hoeven maken. Eenmaal terug op de afdeling vroeg ze niet meer naar haar man. Ze liep weer haar rondjes en vertelde aan iedereen die het horen wilde dat haar man overleden was.”

Ook voor u en uw familie kan Wilma Bouwmeester een dementievriendelijke uitvaart verzorgen. Voor meer informatie, een kennismakingsgesprek of het melden van een overlijden kunt u bellen: 06-182 83 761. Geheel vrijblijvend maakt Wilma Bouwmeester, toegespitst op de persoonlijke wensen, een kostenraming.