Afbeelding
Eigen foto

Mark en Marloes Viveen willen Stelvio bedwingen voor kankeronderzoek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

WINDESHEIM – Mark (37) en Marloes (37) Viveen uit Windesheim trainen nu al voor de ‘Stelvio for Life’, die op 1 september 2018 wordt gehouden. Minstens zo actief zijn ze met het opzetten van acties om daarbij geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

De Stevio for Life is een halve marathon die op de beroemde Italiaanse pas wordt gehouden. De deelnemers starten op 1.225 meter en finishen op 2.758 meter, het hoogste punt van de bergpas. Mark en Marloes willen ieder minstens het aantal hoogtemeters dat ze stijgen, 1.533 meter, in euro’s bij elkaar lopen.

In 2016 begon Marloes weer met hardlopen via hardloopwinkel Run2Day. Daar kwam ze in contact met de activiteit voor het goede doel. Met de ervaring van meerdere familieleden met kanker, besloot ze mee te doen aan de Stelvio for Life. Na een jaar trainen liep ze de zware sponsorloop op 2 september al. “Het was een bijzondere editie”, vertelt ze. “Het had al gesneeuwd en daardoor konden we niet hoger komen dan over een lengte van dertien kilometer. De organisatie besloot daarom die afstand omhoog én omlaag te lopen. Start en finish waren dit keer dus op dezelfde plek.” Elk nadeel heeft z’n voordeel, zo ook nu. Marloes haar vader heeft beenmergkanker en zit in een rolstoel, maar wilde graag bij de prestatie van zijn dochter aanwezig zijn. Met drie keer in de week dialyse leek dat een onmogelijke opgave. Marloes: “Mijn broers stelden voor de dialyse een dag te vervroegen en vervolgens met mijn vader een retourtje Italië te doen. Dat is gelukt én mijn vader heeft me zien starten én finishen.”

Echtgenoot en motorsporter Mark is herstellend van een ongeval en kon nog niet volledig meelopen. In Italië ging hij met een man, die de diagnose uitgezaaide darmkanker had, de berg op. “Dankzij Barcode for Life was zijn leven verlengd. Ik ben drie dagen van slag geweest van zijn verhaal”, aldus een geëmotioneerde Mark. “De stichting zet zich in voor het onderzoek naar de individuele behandeling van kanker. Door het bestuderen van het DNA uit een biopt worden gelijkenissen gevonden in de verschillende soorten kanker. Door dit onderzoek kunnen patiënten met andere medicatie worden behandeld en daarmee worden goede resultaten behaald.”

Het echtpaar kiest voor de loop voor Stichting Barcode for Life omdat die persoonlijk en niet te massaal is en omdat het daar een heel goed gevoel bij heeft. “Door te kijken naar het DNA krijgt de patiënt een heel persoonlijke behandeling die qua medicatie mogelijk afwijkt met de ‘standaard’ behandeling. Het is een soort maatwerk. We weten dat al het geld dat we inzamelen hier goed wordt besteed en iedere euro goed wordt bekeken alvorens die wordt uitgegeven”, zegt Marloes.

Zwollenaren kunnen Mark en Marloes de komende maanden tegenkomen op diverse plekken in de stad, waaronder bij een supermarkt, bakker en slager. Ze willen zelf hun sponsorgeld binnenhalen binnen de stad. Collega’s en de school van hun kinderen werken al aan de actie mee. Met als apotheose dat het paar op 1 september de Italiaanse bergpas op gaat. “De start is om half tien en we krijgen de tijd tot vier uur. Het is wel eens goed om een keer flink de pijn te voelen die veel mensen heel vaak hebben. Dat kan soms geen kwaad”, besluiten Mark en Marloes.

Wie het echtpaar wil steunen, kan dat doen via www.stelvioforlife.nl/teams/3/. Wie ze in hun vorderingen wil volgen, kan terecht op de Facebookpagina mm4stelvioforlife.