Afbeelding
Eigen foto

Schaakvereniging Pegasus helpt schaakpartijen door te rekenen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP - Schaakvereniging Pegasus houdt op woensdag 22 november van 18.30 tot 21.00 uur een inloopavond met als titel ‘Reken je schaakpartij door’. Doel van de avond is om mensen meer bekend te maken met de computer als hulpmiddel bij het schaken.

Er wordt een introductie gegeven over hoe je een schaakcomputer kunt gebruiken om je gespeelde partijen door te rekenen. De avond is bedoeld voor iedereen; clubschaker, thuisschaker of geïnteresseerde en zowel voor de jeugd als voor volwassenen. De avond wordt gehouden in het Medialab in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Zie voor meer informatie: http://svpegasus.nl/nieuws/reken-schaakpartij-stadkamer/

- Wat hebben mensen precies aan een schaakcomputer?

Schaaksoftware kan je verscheidene dingen laten zien over een gespeelde partij. Bijvoorbeeld op welk moment in de partij een speler in het voordeel is. Of de interessante combinatie of zelfs blunder die beide spelers over het hoofd zagen. Soms denk je een kwartier na over een zet, en weet je nog niet of de zet goed is; het is altijd de moeite waard om te zien wat de computer ervan vindt.

- Wint de computer niet gewoon altijd?

Als je tegen de computer speelt, vaak wel ja. Maar de computer is voor ons alleen een hulpmiddel. Uiteindelijk speel je als mens tegen een ander mens, en beide maak je fouten. De computer heeft dus niet de absolute waarheid voor ons als gewone mensen. Soms kan een aanval volgens de computer slechte zetten bevatten, maar is de druk voor de ander zo groot dat hij/zij daaronder bezwijkt en grotere fouten maakt. Zo leidt die aanval toch tot winst.

- Heb je hier geen dure en moeilijke software voor nodig?

Er is hele uitgebreide software die je kunt kopen en die zeker goed is. Wat we willen laten zien, is dat je toch heel eenvoudig, laagdrempelig en zonder al te veel beginkennis heel veel kunt bereiken.

We gebruiken een website waar je heel eenvoudig je schaakpartij kunt ingeven en waar je duidelijke feedback krijgt op iedere zet.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37