Afbeelding

'Kraak Kranenburgerweg wordt beëindigd'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De eigenaar van het voormalige Van der Valk restaurant aan de Kranenburgerweg in Berkum eiste in een kort geding dat krakers het pand verlaten. De krakers gingen akkoord, bleek maandag op de zitting in de Zwolse rechtbank.

Het pand was na de sluiting van Van der Valk in gebruik door de stichting Kinder- en Poppenwagen Museum Dronten. Eigenaar HCR Zwolle besloot die overeenkomst na 1 augustus niet te verlengen, waarna het pand werd gekraakt. HCR wil het pand echter slopen. Voorafgaand aan de sloop wordt er asbest gesaneerd. Na die sanering is het pand al onbewoonbaar, aldus advocaat Lieberte van Walree. Ook staan er de nodige bussen en fietsen op het parkeerterrein voor het restaurant. Bovendien heeft het een horecadoeleinde en is dus niet voor bewoning bestemd. HCR eiste ontruiming binnen 72 uur. De krakers vinden goede communicatie belangrijk, stond in een brief aan de eigenaar. "Maar die verloopt juist moeizaam. Aannemers werden niet binnengelaten", aldus de advocaat. Op 18 november begint de asbestsanering al. Later kan niet, want dat betekent mogelijk uitstel van de sloop want dat kan alleen tussen oktober en maart. Erna begint het broedseizoen van vleermuizen die veelal in dergelijke panden een veilig onderkomen zoeken.

De zes krakers trokken in het pand, omdat ze verloedering ervan wilden voorkomen. Ze schreven in de brief aan de eigenaar jonge woningzoekenden te zijn die vanwege de hoge huurprijzen, lange wachttijden en het beperkte aanbod in Zwolle in woningnood verkeren. Raadsvrouw Tina Westerhof zei dat haar cliënten het toejuichen dat er iets met het pand wordt gedaan. "Hun gebruik van het pand heeft ertoe bijgedragen dat er daadwerkelijk een sloopmelding is gekomen en men tot asbestonderzoek overging." Het bedrijf die dit onderzoek deed, is geen strobreed in de weg gelegd, zei ze. De krakers hebben niemand de toegang ontzegd. Wel bleek dat het asbestonderzoek bepaald niet zachtzinnig was. "Medewerkers van het bedrijf zeiden dat ze zich eindelijk weer eens op een slooppand konden uitleven." Zo werd een vensterbank met een moker kapotgeslagen. Wel wordt toegejuicht dat er sociale woningen op die plek komen, al is dat niet zo gezegd door de eigenaar. De krakers willen best het pand verlaten, maar 72 uur is te kort dag om elders een plek te vinden. Als ze uiterlijk op 17 november weg mogen zijn, is dat wat hun betreft akkoord.

Na kort overleg kwamen beide partijen tot overeenstemming. In het vonnis van de voorzieningenrechter wordt opgenomen dat de krakers de zeventiende uiterlijk 12.00 uur zijn vertrokken. De eigenaar krijgt tot 15 maart de tijd de boel te slopen.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden