Afbeelding
Joop van Putten

Wethouder Eefke Meijerink heropent Zoekplein Frion

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZERPOORT - Het Zoekplein, de multimediatheek van Frion, is vernieuwd en bestaat vijf jaar. Wethouder Meijerink verricht de feestelijke heropening samen met cliënten op 15 november om 15.00 uur aan de Govert Flinckstraat 31.

Het Zoekplein is een plek om mensen met en zonder beperking te ontmoeten, vragen te stellen en te leren én een bron van inspiratie en informatie voor zowel cliënten, het netwerk van cliënten en medewerkers. Er is veel expertise over hoe je vanuit communicatie goed aansluit bij de vraag van mensen met een verstandelijke beperking, ook op digitaal gebied, waardoor zij zich steeds verder ontwikkelen, zelf keuzes maken en beter in staat zijn om mee te doen in de maatschappij.

Nienke Monsma, medewerker Zorg en Advies: “De reden om te vernieuwen en opnieuw in te richten, komt voort uit de visie om met onze expertise steeds aan te sluiten bij de vraag van cliënten waardoor zij beter in staat zijn hun eigen leven te leven. We merkten de afgelopen jaren bij cliënten een enorme drive om zich te ontwikkelen. Omdat zij willen meedoen en zelf keuzes willen maken. Denk aan zelfstandig wonen, reizen, sporten, stemmen en seksualiteit en relaties. Of kunnen lezen, schrijven en gebruik willen maken van tablets en apps. Zaken die voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend zijn. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking vaak nog niet.”

Het Zoekplein is een expertisecentrum met een schat aan hulpmiddelen. Cliënten, ouders en medewerkers kunnen hier terecht voor advies op maat en materialen lenen, zoals dvd’s, spelletjes, de tovertafel of het CRDL-instrument. Maar ook digitale middelen om te ervaren of iets bij de cliënt past, voordat hij het zelf aanschaft zoals tablets of beeldhorloges. Er zijn op maat gemaakte themakisten, folders en boekjes ontwikkeld om bijvoorbeeld een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Voorbeelden hiervan zijn autisme, verslaving of seksualiteit en relaties.

Monsma: “Het op maat aanbieden van informatie is een vak apart. In Nederland zijn we ver in communiceren met mensen die doof en blind zijn. Maar de communicatie met mensen met een verstandelijke beperking blijkt achter te liggen en is niet makkelijk door de vele verschillende niveaus. Dankzij de expertise die de afgelopen jaren is ontwikkeld bij Frion, kunnen cliënten zich verder ontwikkelen, ingewikkelde informatie makkelijker tot zich nemen, en contact maken met anderen waardoor zij beter mee kunnen doen in de maatschappij.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 13 uur geleden