Afbeelding

is de aarde van ons allemaal?

· leestijd 2 minuten Algemeen

‘Huidige manier van landbouw bedrijven is waanzin’

Symposium en discussieavond 20 nov a.s. inloop 19.30 uur toegang gratis

‘Heel Salland biologisch, over tien jaar’

Heel Salland Biologisch! Al over tien jaar! Hoe dan? Op 20 november is daarover een thema-avond. In het Dorpshuus van Heino komt landbouwwetenschapper Hans van Grinsven vertellen over wat we de aarde nú aandoen en hoe het anders kan. De avond is bedoeld voor boeren, maar zeker ook voor consumenten, want Heel Salland Biologisch wil de dialoog zo breed mogelijk oppakken.

Hoofdgast van de avond is dr. ir. Hans van Grinsven, wetenschappelijk onderzoeker Landbouw en Milieu bij het planbureau voor de Leefbaarheid. Een man dus, die heel goed weet waar hij over praat. Hij is mede-auteur van ‘Dit is uw land’, waarin hij samen met Kees Koolman feilloos, stap voor stap, maar vol urgentie, uitlegt hoe we onze aarde naar de mallemoeren helpen door de gangbare manier van landbouw bedrijven, een methode waarop Nederland ’s werelds koploper is. Terwijl koeien twintig jaar geleden de krant nog haalden als ze 100.000 liter melk gaven, produceren sommige van deze melkfabrieken vandaag de dag het dubbele. Op minder land, met meer krachtvoer, en natuurlijk met veel meer mest en bestrijdingsmiddelen. De grond raakt uitgeput op die manier. Gras moet sneller groeien door kunstmest. Op akkers vind je alleen maar méér maïs. Een fraai bloemenmengsel in de berm is verleden tijd. Monocultuur maakt ook andere biosystemen kapot, zoals recent in het nieuws kwam met het uitsterven van 75% (!) van de insecten. Kern van zijn betoog op 20 november in het Dorpshuus in Heino zal zijn dat de huidige manier van landbouw bedrijven geen enkel doel meer dient. De aarde vergiftigt erdoor, het is ongezond voor de leefomgeving, boeren verdienen er niet eens een goede boterham mee, en dat wij vanuit Nederland de hele wereld van voedsel willen voorzien is onzin, zo niet waanzin. Van Grinsven ziet ook wel oplossingen. Biologische landbouw, op regionaal sociaal-economisch niveau bijvoorbeeld.

Niet alleen vakmensen van het boerenbedrijf zijn welkom, iedereen die brood, groente en vlees (etc) eet, alle vaders en moeders die de aarde, te beginnen met Salland en omgeving, doorgeven aan de (klein-)kinderen zijn een doorslaggevende partij en deze strijd: kom de 20e, want de aarde is toch van ons allemaal?

Burgemeester Dadema van de gemeente Raalte komt de avond openen, ook wethouder Wagemans heeft toegezegd het woord te voeren. Net als André Jansen van Maan-Group, die recent het voormalige Varkensproefbedrijf in Raalte gekocht heeft om daar The Green East op te zetten, een groot onderzoekscentrum op biologische leest geschoeid. En natuurlijk voert Heel Salland Biologiosch zelf ook het woord bij monde van bioboer Henk Aa. De avond wordt gepresenteerd door notaris Margreet Procee, zij zit voor, is gespreksleider en leidt de discussie.

Om een beetje rekening te houden met de hoeveelheid mensen die er komen, is het handig als je je vooraf even aanmeldt via heelsallandbiologisch@gmail.com

alarmgroep Heel Salland biologisch.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 6 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen gisteren
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen gisteren