Afbeelding
Erik-Jan Berends

Nieuwe stadswandeling laat niet de junk, maar de ‘zachte’ Herman Brood zien

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – Peter Vader heeft, samen met Ivo de Lange van de Herman Brood Experience aan de Blijmarkt, een nieuwe stadswandeling ontwikkeld. ‘Een ander soort Herman Brood-wandeling’, noemen ze het. De wandeling moet vooral de zachte kant van de muzikant en kunstenaar laten zien.

Sinds 2016 verzorgt Vader de invulling van Open Monumentendag in Zwolle. In dat jaar stond deze dag in het teken van ‘Iconen en Symbolen’. “Ik was op zoek naar iets aparts”, vertelt hij. “Ivo was daar ook wel voor in en zo hebben we een Herman Brood-expositie georganiseerd in de bouwput van de huidige Stadkamer.” Zwollenaren werden opgeroepen om tastbare herinneringen aan Herman Brood te melden die vervolgens werden gefotografeerd. De organisator kreeg zo’n 35 reacties. “Die items zijn allemaal gefotografeerd en vervolgens op vijf panelen afgebeeld. De gemeente zat een beetje met de panelen in de maag en heeft ze aan mij gegeven.”

Deze panelen gaan nu ook deel uitmaken van de Herman Broodwandeling. Vader: “We willen er drie op de bovenverdieping van café de Gezelligheid plaatsen. De andere twee op een andere plek in de wandeling. Bijvoorbeeld in het Refter, waarin vroeger de HBS was gevestigd waar Herman Brood naartoe ging.” Tijdens de anderhalf tot twee uur durende wandeling gaan de deelnemers onder leiding van Vader langs verschillende plekken waar Brood in de jaren zeventig kwam. De gids heeft zijn informatie uit gesprekken met Ivo de Lange en Hans Lafaille, oud-drummer van Cuby and The Blizzards, jeugdvriend en buurjongen van Brood, en uit diverse boeken die over de spraakmakende Zwolse artiest zijn geschreven.

De wandeling gaat onder meer langs het Refter, een woning waarin Brood waarschijnlijk zijn eerste vriendinnetje ontmoette en door de Voorstraat waar de Old Inn – later de Docter, nu Brut – was gevestigd. Uitbater van de Old Inn toentertijd was Ivo de Lange. In die jaren, op die speciale plek, werd de basis gelegd voor de latere vriendschap en het zakelijk huwelijk tussen de twee mannen. “Iedereen kent de junk, maar ik wil graag de zachte kant van Herman Brood laten zien”, aldus Vader. “Echt zoals die als Zwollenaar in Zwolle bewoog. Ik heb hem diverse keren gesproken in mijn periode als CliniClown. Het was een ongelooflijk fijne man, die altijd zeer geïnteresseerd was. Maar zodra een camera in beeld kwam, klapte hij om. Hij realiseerde zich terdege dat hij een merk was.”

Op de panelen zien de deelnemers aan de wandeling onder meer een stuk tekst van Brood op een behangrol, een kerstkaart, een briefje aan een meisje en een foto van Brood op de fiets voor café Kaya aan de Assendorperstraat. Vader: “Als mensen nog spullen hebben die van toegevoegde waarde zijn voor dit verhaal, zijn die zeer welkom. We willen ze heel graag fotograferen.”

De Herman Broodwandeling is nu al te boeken, maar gaat vanaf december van start. Begin- en eindpunt is de Herman Brood Experience aan de Blijmarkt. Wie dat wil, kan er ook nog een Herman Brood-buffet of een Herman Brood schilderworkshop bij boeken. Reserveren kan via de Herman Brood Experience aan de Blijmarkt of bij Peter Vader: info@petervader.nl.