Afbeelding
Saskia Zwiers

Sint Nicolaas-lezing in Vrouwenhuis op 25 november

Cultuur

Op 4 februari 2017 bestond het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met elke maand een bijzondere activiteit. Op zaterdag 25 november is dat een lezing over de geschiedenis van Sint Nicolaas in Nederland vanaf de 17de eeuw.

De lezing bestaat uit een ontvangst in de prachtige regentenkamer met thee en Sinterklaaslekkernijen. Aansluitend volgt een historische lezing over de Goedheiligman door de eeuwen heen. Daarna volgt nog een korte rondleiding door het in de winter bijzonder sfeervolle Oude Vrouwenhuis.

Het geheel duurt 2 uur en er kunnen 15 personen deelnemen. Het begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 9,50 euro p.p. Reserveren kan op tel. 038-4224823.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de begane grond een museum en opengesteld voor het publiek. Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Voor meer feestelijke activiteiten kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl.