Afbeelding

Tbs'er 'randde in Zwolle vrouw aan'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) - Een 51-jarige tbs'er heeft volgens het Openbaar Ministerie in juni in Zwolle een vrouw aangerand. De man is maandag in een kliniek in Assen opgepakt, bleek dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

De 51-jarige Cornelis van R. verscheen dinsdag voor de rechters omdat hij zich in juni niet aan de voorwaarden van de reclassering had gehouden. Hij kreeg in 2013 onder meer een tbs-behandeling opgelegd omdat hij met zijn broek naar beneden in park het Engelse Werk een hardloopster lastigviel. Hij was aan het eind van zijn tbs-behandeling op een kamer in Zwolle beland. De behandeling liep naar behoren tot hij begin juni een paar dagen spoorloos was.

Bij het doorzoeken van zijn kamer werden onder meer honderden porno-dvd's en een seksueel getinte correspondentie met een vriendin ontdekt. Door zich te onttrekken aan het toezicht van de reclassering heeft hij de tbs-voorwaarden geschonden, zo meent het OM. Daar kwam de aanhouding van maandag bovenop. Hij zou op het Snavelpad in Zwolle een vrouw hebben aangerand. Over die verdenking zei hij weinig te weten, al ontkende hij dinsdag niet. “Ik heb die dag veel gedronken en kan me alleen nog in een flits herinneren dat ik tegenover een vrouw stond.”

De politie zou op basis van dna-materiaal bij Van R. terecht zijn gekomen. Maar deze dna-match was volgens zijn raadsman minimaal. De verdachte moet zich vermoedelijk voor deze zaak volgend jaar bij de rechters verantwoorden. Dinsdag stond de vraag centraal of de rechters de man de veel zwaardere tbs met dwangverpleging moet opleggen. De reclassering en het Openbaar Ministerie vinden van wel.

“Het vervolgtraject leek goed te gaan maar hij trok in Zwolle zijn eigen plan en ging ondergronds. Hij draaide ons een rad voor ogen”, aldus een deskundige van de reclassering. De advocaat van Van R. waarschuwde dat de 51-jarige mogelijk de rest van zijn leven in een kliniek moet slijten als de rechters deze maatregel opleggen. Hij was immers al uitbehandeld en zat de laatste paar maanden doelloos in de kliniek in Assen. “Hij slijt zijn dagen in ledigheid'', zei de advocaat. Hij meent dat zijn cliënt ziek is en dat dit ziektebeeld na 4,5 jaar behandeling niet verbeterd is. Beter wordt het niet, helemaal niet als er dwangverpleging wordt opgelegd.

Vonnis op 5 december.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden