Afbeelding
Eigen foto

Eerste bewoners van eerste Knarrenhof in Nederland ontvangen sleutels

· leestijd 1 minuut Algemeen

AA-LANDEN - De heer en mevrouw Holterman kregen donderdag de sleutel van de eerste woning van het eerste Knarrenhof in Nederland officieel overhandigd van geestelijk vader van Knarrenhof, Peter Prak.

Het Knarrenhof in Zwolle is het eerste Knarrenhof van Nederland. De komende periode ontvangen ook de andere bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. In 2011 werd bij een aantal 50-plussers het idee geboren voor een gezamenlijk woningproject waar het gaat om meer dan wonen alleen. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal. De naam is een geuzennaam en komt van Koot & Bie. Knarrenhof is een mooi voorbeeld van wooncoöperaties zoals oud-minister Stef Blok dat graag gerealiseerd zag. Het dient nu als inspiratieproject voor de Rijksbouwmeester. Het eerste Knarrenhof in Nederland is nu werkelijkheid geworden in Zwolle: 34 koopwoningen en 14 sociale huurwoningen in de wijk Aa-landen in Zwolle. Het project is gebouwd op de voormalige locatie van het Aa-bad.

Prak is meer dan trots dat zijn droom werkelijkheid is geworden. “Ik ben aanhanger van een businessmodel waarin geluk centraal staat. Hoe gelukkiger mensen zijn, hoe nog waardevoller zij voor de samenleving zijn en hoe goedkoper voor overheden en instanties. En aan dat geluk daar dragen goede woningen een groot deel aan bij.” Jan de Vries, voorzitter Bewonersvereniging Aahof: “De Aahof is een prachtig initiatief om toenemend individualisme in onze samenleving te verminderen. Juist kwetsbare ouderen komen, als we niet oppassen, met elkaar steeds meer in een isolement en lopen het risico te vereenzamen. Ik heb er veel zin in om samen met mijn vrouw goede buren te zijn in deze moderne woonomgeving geschoeid op het oude hofjes principe. En dan ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Hulde voor architect en bouwer.”

Evert Leideman, directeur-bestuurder deltaWonen: “Er zijn veertien sociale huurwoningen voor bewoners die met elkaar in de Knarrenhof willen wonen. Een nieuwbouwproject voor kopers en huurders waarbij bewoners invloed hebben op hun woonomgeving. Niet het inkomen is de bindende factor bij dit project, maar vooral de zorg voor elkaar ongeacht inkomen of afkomst.”

Antje de Groot, directeur bij Trebbe: “Eerst de mensen, dan hun wensen en dan pas de stenen. Het is werkelijkheid geworden in het Knarrenhof. Knarrenhof laat zien dat die denkwijze werkt.”