Afbeelding
Pedro Sluiter

Vernieuwd Gasthuisplein viert feest

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Het Gasthuisplein bruiste zaterdag van de activiteiten. Wethouder Michiel van Willigen nam om half twaalf het kunst- en speelwerk ‘Ode aan de Poorten’ in gebruik en opende hiermee het vernieuwde plein.

Het kunstwerk ‘Ode aan de Poorten’ is een ontwerp van Dingeman Deijs Architects. Het is het winnende ontwerp van de prijsvraag die eerder dit jaar werd uitgeschreven. Een jury van bewoners, ondernemers, leden van de kunstcommissie, de gemeente Zwolle en basisschoolleerlingen van de Werkschuit hebben de ingezonden ontwerpen beoordeeld.

Stadsomroeper Peter Vader vertelde na de opening op ludieke wijze over de historie van het plein. De bezoekers konden vervolgens gratis deelnemen aan activiteiten als poffertjes bakken, een demo/workshop handlettering of een afdruk van een foto van hun bezoek aan het Gasthuisplein laten maken. Ze werden verder getrakteerd op gratis hapjes als poffertjes, hotdogs, een traktatie van de Green Egg barbecue en croissantjes én er waren drankjes als bokbiertjes en Zwolse likeurtjes.

Het Gasthuisplein maakt nu weer deel uit van een het winkelrondje Zwolle. Bezoekers kunnen er hun fiets gratis, overdekt en zorgeloos parkeren in de fietsenstalling, genieten van de winkels rondom het plein en hun kinderen laten klauteren op het kunstwerk en zichzelf verwennen op één van de terrassen.

In 2017 heeft het Gasthuisplein sterk aan aantrekkingskracht gewonnen. De tientallen jaren oude betonklinkers en het versleten asfalt maakten plaats voor oer-Hollands plaveisel. “Vaarwel stoepranden, asfalt en rommelige aanblik. Welkom groen, bloemen, licht en ruimte”, stellen de ondernemers tevreden vast.

Projectleider Ronald IJsselsteijn en ontwerper Han Goodijk tekenen, namens de gemeente Zwolle, voor dit resultaat.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding