Afbeelding

Eiken in Westenholte krijgen nog even respijt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het is nog niet gedaan met de 26 eiken in Westenholte die met de ondergang worden bedreigd. De bestuursrechter heeft op verzoek van Stichting Zwolle Groenstad geoordeeld dat de gemeente haar huiswerk over moet doen. Er moet beter gemotiveerd worden waarom de kapvergunning is verleend.

Er is al lang strijd om de majestueuze bomen langs het Tijmpad (naast de Steenboerweg gelegen). Bewoners van acht aangrenzende percelen hebben door de hoog opschietende bomen nauwelijks tot geen lichtinval in hun tuinen. De grootste bomen zijn een paar jaar geleden extra gesnoeid, doch die ingreep bood nog geen soulaas. De rechter legde de vergunning naast de zogenoemde bomenverordening van de gemeente uit 2013. Daarin staat dat er geen vergunning nodig is voor vellen van bomen, tenzij ze zijn aangewezen als ‘bijzondere bomen’, of behorend tot de ‘wijkgroenstructuur’. In het geval van de betwiste eiken in Westenholte gaat het om tien stuks uit de eerste categorie en zestien uit de tweede categorie.

Het gaat vooral om de vraag of het belang van de betreffende bewoners opweegt tegen dat van het algemeen maatschappelijk belang om de bomen te behouden. De rechter merkt op dat het ‘normale genot van de tuin’ voor de omwonenden wordt belemmerd, omdat hun tuin de hele dag (en het gehele jaar) in de schaduw ligt. In het besluit van Zwolle is echter niet voldoende gemotiveerd waarom dit opweegt tegen het behoud van de bomen. De vragen die voor de rechter overblijven, zijn onder meer of alternatieven voor onderhoud uitputtend zijn onderzocht. Dat wordt wel gesteld, maar is niet verder uitgelegd. Het besluit de kapvergunning te verlenen, wordt geschorst. De zaak zal bij de rechter tot op de bodem moeten worden uitgezocht.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02