Afbeelding
Erik Franssen

Zwols jeugdtheatergezelschap Krijt gaat internationaal

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Jeugdtheatergezelschap Krijt is uitgenodigd om in de laatste maand van 2017 te komen spelen in het Aziatische Taiwan. Ze zal de voorstelling ‘Wat is er mis met mijn Vis?’ daar maar liefst zeven keer spelen op het Storyfestival van Taipei en op basisscholen in de omgeving.

Het gezelschap bezoekt de hoofdstad op uitnodiging van de Dream Community, een Taiwanees gezelschap dat naast jeugdtheatervoorstellingen ook een jaarlijkse uitbundige carnavalsparade organiseert. Zie daarvoor de Facebookpagina DreamCommunityCarnival.

Theater Krijt is gevestigd in Zwolle sinds oprichter en regisseur Cristel Hakvoort enkele jaren geleden terugverhuisde vanuit Utrecht naar haar oude wijk Assendorp. In haar repetitieruimte/atelier, dat is gevestigd aan de Ceintuurbaan, probeert ze met andere jonge makers een culturele broedplaats te laten ontstaan. “Hoewel Taipei ons al heeft gevonden, is er in Zwolle nog wel wat werk aan de winkel om zichtbaar te worden”, vertelt ze. “Maar we zijn druk bezig. We organiseren bijeenkomsten voor iedereen die werkzaam is in de kunst en proberen veel voorstellingen te spelen in de stad en de regio. Zo was Krijt dit jaar al te zien in onder meer schouwburg Odeon, op het Stadsfestival, in Stadkamer en op diverse basisscholen.”

De voorstelling ‘Wat is er mis met mijn Vis?’ (3+) is een magische fabel, waarin een mens terechtkomt in de wereld van een vis. Om elkaar te kunnen begrijpen, zoeken ze samen naar een woordenloze taal. Spelenderwijs ontstaat er een bijzondere vriendschap. “Doordat de voorstelling volledig tekstloos is en de thematiek universeel, leent deze zich bij uitstek om internationaal te spelen”, aldus de trotse regisseur.

Deze Overijsselse productie speelt overigens ook nog steeds op Hollandse bodem, bijvoorbeeld op 18 februari in de Deventer Schouwburg en 4 maart in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Op koningsdag 2018 is ‘Wat is er mis met mijn Vis?’ weer in de eigen stad te bewonderen, in Park Eekhout. Voor de volledige speellijst zie www.theaterkrijt.nl/speellijst-vis. De voorstelling Wat is er mis met mijn vis werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel en het Prins Bernard Cultuur Fonds.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59