Afbeelding

Literatuurkring behandelt Odyssee van Homerus

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – De Literatuurkring van ‘De Verrekijkers’ behandelt maandag 4 december het boek ‘Odyssee’ van Homerus. Wil je hierover meepraten, dan ben je van harte uitgenodigd om vanaf 20.00 uur in Levensbron (Vloeddijk 62) aan te schuiven. Het idee van de Literatuurkring is om boeken te lezen en te bespreken die je altijd al had willen lezen maar waar het nooit van kwam.

‘De Verrekijkers’ is de naam voor het samenwerkingsverband tussen de Evangelisch Lutherse Gemeente (Kampen) en de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. Deze samenwerking krijgt ieder jaar meer vorm en inhoud en komt tot uiting in ons gezamenlijke programma voor mensen met belangstelling voor verdieping. Muziek, beeldende kunst, meditatie, filosofie, boekbesprekingen, diverse lezingen en “de Bijbel in twee jaar”; genoeg te kiezen voor ieders interesse. Met als hoogtepunten dit jaar een TOP-2000 viering en de Passion-editie Kampen. Doel is om een ieder de gelegenheid te geven verdieping en verbreding te zoeken en te vinden op zijn/haar eigen wijze.

Avonturen
De Odyssee is een episch dichtwerk van de Griekse dichter Homerus, die ook de Ilias schreef. Het werk is waarschijnlijk rond 800 v.Chr. opgeschreven. Het epos gaat voor een belangrijk deel over de zwerftocht van de held Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en over zijn thuiskomst op het eiland Ithaka. De beroemde beginregels zijn: ‘Bezing mij, o Muze, de vindingrijke man, die zeer veel rondzwierf, nadat hij de heilige stede van Troje verwoest had.’

De opeenvolging van vele avonturen in de Odyssee verwijst mogelijk naar een onderliggende gedachte en/of moraal. Het hoofdmotief is de zoektocht van Odysseus naar zichzelf, en Penelope is daarbij de verpersoonlijking van zijn vroegere geluk en geborgenheid. De expeditie naar Troje betekende voor Odysseus een weggroeien van zichzelf in overactiviteit en sociale verplichtingen, in een wereld van macht, geweld en eigenbelang. Met de inname van Troje was het grote doel bereikt, maar precies daarom ontstond de crisis: het terugvallen op zichzelf, en het ontdekken van leegte en afstand. Tijdens de terugreis wordt Odysseus geleidelijk gezuiverd van alle uiterlijke, vooral materiële bindingen (rijkdom, macht, vrienden). Alle naar buiten gerichte gevoelens, zoals angst en verlangen, verdwijnen langzaam, en maken plaats voor de rustige zekerheid van de thuiskomst in zichzelf. Een passend boek, dus, voor een bespreking bij de Vrijzinnigen.

Afgelopen jaar behandelde de Literatuurkring onder andere Primo Levi, W.F. Hermans, Simon Vestdijk en Isabel Allende. Het komende seizoen begon men op 11 september met “Eline Vere” van Louis Couperus; daarna volgde ‘De Pest’ van Albert Camus. Op 8 januari is het de beurt aan ‘De Bovenbazen’ van Marten Toonder.

De kring verwelkomt graag nieuwe deelnemers, dus meld je aan. Dat kan bij Klazien Wierbos, te bereiken via de mail op: wierbosklazien@hotmail.com. De kosten voor deelname zijn naar eigen inzicht (inclusief koffie/thee).

Meer over de Vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Vrijzinnigen zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Vrijzinnigen vertellen niemand hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” Voor meer informatie: www.vrijzinnigkampen.nl