Afbeelding

Ook tegen FC Utrecht helpt plan B PEC Zwolle aan resultaat

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Hoe het eerste, op sportpark Gerner in Dalfsen geplante zaadje, dit seizoen is uitgegroeid tot een wapen van formaat. Ook tegen FC Utrecht komt PEC Zwolle afgelopen vrijdag terug van een achterstand (1-1). Dat allemaal dankzij een alternatieve, tot in den treure, geoefende tactiek.

PEC Zwolle is dit seizoen een ploeg die niet schrikt van een achterstand. Tegen Roda JC (4-2), FC Groningen (3-2) en sc Heerenveen (1-2) weten de Zwollenaren een achterstand nog ongedaan te maken en zelfs om te zetten in een overwinning. PEC is zelfs de eredivisieploeg die zo de meeste punten pakt. Naast een ijzersterke conditie speelt ook het zogeheten plan B daar een belangrijke rol in. Een tactiek, die Zwolle in de voorbereiding al uitgebreid getest heeft. "Tegen Dalfsen stonden we geloof ik al met 0-5 voor, maar gingen we toch in het laatste kwartier wat opportunistischer spelen", legt aanvoerder Bram van Polen uit. "Het zag er toen niet uit, maar we zijn daar al een hele tijd mee bezig. Het werkt."

Dat spelletje geeft Zwolle de mogelijkheid om over te schakelen als het voetballend niet wil vlotten. Want tegenstanders zijn er intussen wel achter dat je PEC weinig ruimte moet geven. De afgelopen weken heeft de formatie van trainer John van 't Schip met Vitesse (0-0), PSV (0-1 verlies), sc Heerenveen (1-2 winst) en Utrecht vier ploegen uit de (sub)top gehad die het Zwolle lastig hebben gemaakt.

'Kleine kan behoorlijk springen en koppen'

Tegen de Utrechtenaren gooit trainer John van 't Schip Terrel Ondaan en Erik Bakker in het laatste half uur in de ploeg voor Nicolas Freire en Stef Nijland. De vele lange ballen op de kleine Ondaan, die in de spits staat, wekken wat verbazing. "Maar die kleine kan behoorlijk springen en koppen", zegt aanvoerder Van Polen vol bewondering. En, nog belangrijker, de lange bal is in combinatie met de snelheid van Ondaan levensgevaarlijk.

Late gelijkmaker

Het levert vrijdagavond een late gelijkmaker op via Mustafa Saymak. Van Polen speelt daarin een belangrijke rol, omdat zijn schot via keeper David Jensen voor de voeten van de middenvelder valt. Eerder al houdt de captain met een ferme sliding Gyrano Kerk van de 0-2 af. "Ik kon hem gelukkig nog snijden, omdat hij iets te lang wachtte met schieten."

Door dat late doelpunt pakt Zwolle opnieuw een resultaat tegen een angstgegner. Iets wat de laatste jaren tegen dergelijke ploegen nauwelijks is gelukt. "Fysiek zijn we dit jaar echt ijzersterk, we konden ervoor blijven gaan", stelt Van Polen. "Zo is het wel lekker om aanvoerder te zijn."

 De man van de late gelijkmaker
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding