Hans Kan gooit
Hans Kan gooit

Fysiek en mentaal zwaar seizoen voor Zwolse handbalmannen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De mannen van Travelbags/Handbalvereniging Zwolle waren de afgelopen seizoenen gewend om te winnen, maar dat is dit seizoen nog maar één keer gelukt. Ook tegen Blauw Wit '66 zit er in eigen huis niet meer in dan een punt (20-20).

Met een pijnlijke enkel strompelt Hans Kan naar de kant en ook Erwin van der Meij is gehavend. Het gaat er hard aan toe in het mannenhandbal, waar aanvallers regelmatig op ruwe wijze worden afgestopt. In de sandwich bij twee verdedigers of gewoon met een beuk worden spelers naar de grond gewerkt. En dan maar hopen dat de scheidsrechter het toestaat. "Het is geen mietjessport", weet trainer/coach Arjen Leusink. Tegenstander Blauw Wit is hier net zo gedreven in is als Zwolle, dat met hangen en wurgen een punt overhoudt aan het duel met de mede-laagvlieger in de eerste klasse.

In de tweede helft lijkt Zwolle het duel naar zich toe te trekken, maar net als aan het begin van de wedstrijd (5-2) geeft het een marge van drie uit handen. Bij een stand van 15-12 verzuimt Zwolle 'de rust te pakken'. Alles blijft in de hoogste versnelling gaan en daardoor is het aanvallend erg slordig. Toch toont de ploeg ook weer veerkracht in sporthal Zwolle-Zuid. Van 16-19 achter redt het in de slotfase een punt. Heldenrollen zijn weggelegd voor Lesley Rigter en doelman Tarik Al Krad, die een strafbal stopt waardoor het 18-20 blijft. Rigter rondt vervolgens twee keer een uitbraak af. Met nog veertig seconden op de klok mist Zwolle de kans om via een omschakeling de tegenstander nogmaals pijn te doen, waarna in de 'dying seconds' Al Krad met een katachtige reactie een punt redt.

Het puntje helpt Zwolle niet van de één-na-laatste plaats af in de eerste klasse A (noord-oost). Slechts één van de acht wedstrijden is in winst omgezet. Na een kampioenschap in de derde en een kampioenschap in de tweede klasse is dat even wennen voor de handbalmannen, maar het scheelt dat ze zich hadden ingesteld op een zwaar seizoen. "Binnenskamers is het altijd nog goed. Het is mentaal wel zwaarder geworden", geeft Kan toe. Voor degradatie is hij niet bang. Maar dat komt vooral omdat er slechts één ploeg degradeert. "Er zit wel vooruitgang in, maar het zal puntje voor puntje gaan", verwacht de 41-jarige aanvoerder.

Leeftijd

Er wordt door de handbalmannen nog altijd geleund op ervaren spelers. Naast Kan zitten er nog twee veertigers in de groep: Stefan Bult en Erwin van der Meij. Fysieke klachten zijn hen niet vreemd. "Er loopt een aantal spelers tegen de grenzen van hun fysieke kunnen aan, en daar is nog geen vervanging voor, geen aanwas uit de jeugd", zegt coach Arjen Leusink, die verwacht dat het nog twee seizoenen duurt voordat heren 1 versterking krijgt uit de jeugd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding