Afbeelding
Beeldbank Burgernet

Inzet Burgernetmail nu ook in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vanaf de eerste week van december verstuurt de politie ook Burgernetmails in de gemeente Zwolle. Deelnemers die staan ingeschreven bij Burgernet, ontvangen vanaf deze maand (preventieve) informatie in hun mailbox.

Aan de slag

“We hebben er zin in om met dit medium aan de slag te gaan,” vertelt een woordvoerder van politie Zwolle. “We zijn al een poos met de voorbereidingen bezig en hebben instructies ontvangen hoe we Burgernetmail kunnen inzetten. Het team is er klaar voor.” Burgernetmail is een aanvulling op Burgernetacties. Burgernetacties zijn spraak- of tekstberichten die deelnemers op hun telefoon ontvangen. Thuis of mobiel, via een spraakbericht, sms’je of de Burgernetapp. “Het verschil tussen de twee mediums is de urgentie. Burgernetacties gebruiken we voor heterdaad acties. Als iemand vermist wordt, starten we een Burgernetactie. In het berichtje dat de deelnemers ontvangen, vragen wij of ze willen uitkijken naar deze vermiste persoon. Of als er een straatroof plaatsvond en de daders zijn op de scooter gevlucht. Dan vragen wij of deelnemers de daders hebben gezien. Burgernetmail wordt voor niet-heterdaad incidenten ingezet. Uw buren zijn het weekend weggeweest en ontdekken bij thuiskomst – na bijvoorbeeld drie dagen - dat er is ingebroken. Ons team verstuurt een Burgernetmail waarin wij de buurtbewoners vragen of zij iets hebben gezien wat bijdraagt aan de oplossing van dit incident. De mail wordt in een cirkel van ongeveer 250 meter rondom de plaats van het incident uitgezet. Met behulp van de “antwoordknop” kan de Burgernetdeelnemer reageren en de politie van informatie voorzien,” licht de woordvoerder toe.

Bent u Burgernetdeelnemer?

Hebt u zich met e-mailadres ingeschreven bij Burgernet? Dan ontvangt u een Burgernetmail als er een incident bij u in de buurt plaatsvond. Het principe werkt hetzelfde als de Burgernetacties, alleen verstuurt het politieteam de mail. Verspreiding van de Burgernetacties vindt in de meldkamer plaats. Hebt u gereageerd en uw informatie bevat aanknopingspunten voor verder onderzoek? Dan neemt de politie contact met u op. Blijft u liever anoniem? Dan geeft u informatie via Meld Misdaad Anoniem door. Dat kan telefonisch op telefoonnummer: 0800 0700 of digitaal: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/. “Het is niet zo, dat u dagelijks een Burgernetmail in uw mailbox aantreft. Als uw adres niet binnen de actieradius van het incident valt, ontvangt u geen bericht van ons. Een bijkomend voordeel van de Burgernetmail is, dat Burgernetdeelnemers alerter worden. Mensen reageren sneller als hen iets opvalt. Vooral als je vaker een mail krijgt over woninginbraken in je eigen buurt. De ervaring leert, dat men dan gaat nadenken over en actie ondernemen voor de beveiliging van de eigen woning. Hierdoor bereiken we ons doel: het terugdringen van het aantal woninginbraken.”

Burgernetmail: ja/nee

Alleen als de informatie voor u relevant is, ontvangt u een Burgernetmail. Mocht na verloop van tijd blijken dat u deze berichten toch hinderlijk vindt, kunt u zich eenvoudig afmelden. Onderaan elke Burgernetmail staat standaard een afmeldlink. Met één druk op de knop meldt u zich voor deze functie af. U blijft dan wel de sms’jes of spraakberichten ontvangen. “ De ervaring in andere regio’s leert, dat de mails niet als hinderlijk worden ervaren. Mensen melden zich bij Burgernet aan, omdat ze een bijdrage willen leveren aan de veiligheid in hun eigen leefomgeving. Burgernetmail voorziet in die behoefte.”

Burgernetdeelnemer worden

U kunt Burgernetdeelnemer worden als u 16 jaar of ouder bent. Via https://www.burgernet.nl/aanmelden meldt u zich aan. “Sinds 2013 is er ook een BurgernetApp,” vertelt de woordvoerder. “Deze is gratis te downloaden via de App Store of Google Play. Als u ook uw e-mailadres achterlaat, ontvangt u ook een Burgernetmail. En zo gaat het balletje aan het rollen.”