Ondaan (rechts) in actie eerder dit seizoen
Ondaan (rechts) in actie eerder dit seizoen Archieffoto

Met Ondaan als spits is PEC Zwolle ook Excelsior de baas

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ROTTERDAM - De Zwolse spitspositie is dit seizoen een heuse tombola. Haast wekelijks wisselt de bezetting, maar wat niet verandert zijn de goede resultaten. Met spits nummer vier Terell Ondaan boekt PEC Zwolle een kostbare uitzege op bezoek bij Excelsior (1-2).

De zesde uitwedstrijd zonder nederlaag op rij, weer een nieuw clubrecord, stemt Ondaan (24) tevreden. De aanvaller is voornamelijk bekend als vleugelspits, maar mag in Kralingen als diepste aanvaller het veld betreden. Zo is trainer John van ’t Schip het vorige duel met FC Utrecht (1-1) ook geëindigd. Voor de buitenwacht misschien een verrassing, maar voor Ondaan zeker niet. "Ik heb in mijn periode bij Telstar in de spits gestaan, toen scoorde ik vier keer in drie duels", zegt Ondaan over die periode in het seizoen 2013/14. Ook in die periode heeft PEC Zwolle hem al op de radar. "Dat heb ik ook gehoord", lacht de aanvaller, die via Willem II, Excelsior en BB Erzurumspor in Zwolle belandt. Op de laatste transferdag van augustus legt PEC hem vast, de deal wordt tijdens het oefenduel met Heerenveen bekendgemaakt.

Ondaan krijgt enkele weken om ritme op te doen, nadat zijn periode in Turkije weinig succesvol was. "Het was even wennen bij Zwolle vanwege de specifieke manier van druk zetten, maar dat heb ik snel onder de knie gekregen."

Als invaller heeft de geboren Amsterdammer maar weinig tijd om zich te laten zien, maar trainer John van ’t Schip weet in de aanloop naar Excelsior voldoende. Voorgangers Piotr Parzyzsek, Stef Nijland en Erik Israelsson hebben tot dusverre slechts twee competitietreffers weten te produceren. Ondaan scoort midweeks bij de beloften drie keer en is tegen Utrecht goed ingevallen. Hij is de man die de ruimte achter de Excelsior-defensie moet benutten.

“Met mijn loopacties was dat inderdaad de bedoeling, zodat er meer ruimte zou ontstaan om te voetballen op het middenveld.” In de praktijk lukt het redelijk. PEC Zwolle wint na een penalty tegen dankzij doelpunten van Mustafa Saymak en Younes Namli. Ondaan zelf werkt hard, maar heeft nauwelijks de mogelijkheid om zelf te scoren. Twee kopballen, dat is de opbrengst. Maar niemand die er om maalt, want PEC Zwolle wint opnieuw. “Dit is toch fantastisch? Dit had ik ook niet verwacht toen ik tekende, niemand denk ik. Ik ben blij hier.”