Afbeelding

Na opeenstapeling van blessures is topschutter van weleer terug bij ZAC

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Robbin Bastiaan maakte ooit 35 goals in de vierde klasse en vervolgens 13 in de derde klasse, maar is na zijn hernia van de ene blessure in de andere gerold. Na dit seizoen te zijn begonnen in het tweede is hij nu weer terug in de hoofdmacht van ZAC, dat zaterdag met 1-0 won van Hatto Heim.

Er is eigenlijk niet eens zoveel veranderd in het elftal in de tijd dat hij min of meer weg was. Tuurlijk, er zijn wat spelers gekomen en gegaan, maar nog steeds bestaat de ploeg (op de keeper na) vrijwel uitsluitend uit eigen jeugdspelers. Elk jaar stromen er weer een aantal door dat van de trainer de kans krijgt. Dat is de filosofie van de club en daar sluit de nieuwe trainer John Beijen naadloos bij aan. Beijen staat erom bekend jeugdspelers kansen te geven, maar is ook gecharmeerd van de 24-jarige Bastiaan, iemand die in dit huidige ZAC bij de ouderen hoort.

“Hij is leep voor de goal, een goed aanspeelpunt en kan ook zelf iets creëeren. Voor ons was het belangrijk om Robbin fit te krijgen, en nu hopen dat we hem fit houden”, zegt Beijen, in zijn voetballeven eveneens spits.

Aan zijn kwaliteiten heeft het nooit gelegen, weet ook ZAC-voorzitter Jan Dobben, die Bastiaan de laatste jaren van de ene kwetsuur in de andere zag rollen. “Het was elke keer weer wat met een blessure. Het is niet zo dat hij gepasseerd werd.”

Meteen trefzeker

Sinds Bastiaan ruim twee jaar geleden een zware rugblessure opliep (hernia) is er van een fatsoenlijke rentree nog geen sprake geweest. “Aan het begin van dit seizoen had ik een botkneuzing in de wreef waardoor ik niet kon schieten. Daarvoor last van m’n achillespees. Een opeenstapeling van alles. Sinds die hernia zijn het allemaal van die kleine dingetjes geweest. Dit is het eerste seizoen eigenlijk dat ik weer een aantal wedstrijden achter elkaar speel.” In zijn eerste wedstrijd die hij in de basis begon, een week geleden, scoorde Bastiaan meteen. Tegen Hatto Heim neemt Okke Scholten de enige goal van de wedstrijd voor zijn rekening. De aanvoerder schiet tien minuten voor tijd een vrije trap via de binnenkant van de paal tegen de touwen. Hatto Heim-goalie Django van der Landen is te laat.

'Snel naar voren'

Een explosie van vreugde volgt na het laatste fluitsignaal. De ploeg de vorig seizoen degradeerde uit de tweede klasse kan de punten goed gebruiken, maar na een stroeve start lijkt de machine van Beijen te gaan draaien. De Zwolse trainer laat zijn elftal wat eerder naar voren voetballen dan voorganger Egbert Kragt. “Snel naar voren, maar wel op een goede manier. Niet met een blinde bal”, zegt Beijen, die een broertje dood heeft aan de bal rondspelen achterin. “Lekker snel het middenveld inspelen, verdedigers mogen wel meeschuiven, maar niet dat oeverloze getik.”

Tegen Hatto Heim is duidelijk zichtbaar dat ZAC nog groeiende is hierin. Dat het inspelen van middenvelders een riskante bezigheid kan zijn, blijkt aan het einde van de eerste helft als balverlies op het middenveld een kans voor Ruben Bouwhuis van Hatto Heim inleidt. Nog genoeg ruimte voor verbetering dus, weet ook Bastiaan. “We weten dat het beter moet en beter kan en het is wel lekker dat je nu dan twee keer achter elkaar de punten haalt.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding