Winnaars op het podium tijdens laatste Sportgala. Rechts presentator Frank Evenblij
Winnaars op het podium tijdens laatste Sportgala. Rechts presentator Frank Evenblij Pedro Sluiter (archief)

Sportief Zwolle komt in 2019 terug met gala

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Geen nominaties, oproepen en stemrondes dit jaar om de beste Zwolse sportman -, vrouw , ploeg etcetera te bepalen. Het Zwolse Sportgala keert in 2018 niet terug. Na zes edities zegt organisator Sportief Zwolle dat het tijd is voor iets nieuws.

De nieuws wordt gepresenteerd tijdens een netwerkbijeenkomst ('Sportmeeting Zwolle'), die als thema 'Winter Games' heeft. Tijdens die bijeenkomst wordt het nieuwe initiatief gepresenteerd en komt ook de ondertekening van het Gouden Sportboek aan bod. Het Gouden Sportboek is in 1988 door de gemeente in het leven geroepen als eerbetoon aan Zwolse sporters die een bijzondere (inter)nationale prestatie hebben geleverd. Honderden sporters hebben het boek in de loop der jaren ondertekend.

Op maandag 19 februari wordt de 'Sportmeeting Zwolle' om negen uur door sportwethouder Rene de Heer geopend. Vervolgens neemt een prominente (ex)-topsporter het woord en vanaf tien uur is het tijd om te ontmoeten en te praten. Het netwerken wordt onderbroken om de nieuwe formule te presenteren. Sportief Zwolle blijft naar eigen zeggen van mening dat de sporters een huldiging verdienen, maar om verschillende redenen is er afgezien van een gala in 2018.

In het bijzijn van burgemeester Henk-Jan Meijer wordt de nieuwe formule gepresenteerd. Hierbij moet volgens Rob Heethaar van Sportief Zwolle wel weer worden gedacht aan een gala, maar breder dan sport. Dit vernieuwde gala vindt in 2019 plaats. “De gemeente vindt het fantastisch wat wij gaan doen. Vandaar ook dat de burgemeester er is”, zegt Heethaar.

Na de ondertekening van het Gouden Sportboek begint rond de klok van elf de brunch en vanaf 12 uur kan op een groot scherm live de 500 meter van de Winterspelen worden gevolgd. Heethaar: “We wilden wel het Gouden Sportboek door laten gaan en daarom hebben we gekozen voor een brunch met ondernemers. Omdat we natuurlijk heel veel sponsoren hebben die het sportgala een warm hart toedragen. Voor die mensen hebben we nu dit georganiseerd.”

Tijdens het laatste sportgala won karateka Dylan van Moerkerk de verkiezing voor sportman van het jaar en wielrenster Anna van der Breggen die van sportvrouw.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden