Burgemeester Henk Jan Meijer samen met zijn vrouw Petra tijdens lintjesregen
Burgemeester Henk Jan Meijer samen met zijn vrouw Petra tijdens lintjesregen Pedro Sluiter

Exclusief interview met burgemeester Henk Jan Meijer op Rondje Swolle

· leestijd 3 minuten Rondje Swolle

Rondje Extra: Swolsch jaaroverzicht met Henk Jan Meijer

‘MENSEN IN DE HORECA HEBBEN HEEL WAT KLANTEN DIE DOOR KEUNING NAAR DE STAD ZIJN GEHAALD’.

Tekst: Peter de Jong

Maandag 18 december 2017 staat een eventuele herbenoeming van burgemeester Henk Jan Meijer op de agenda van de Zwolse gemeenteraad. Meijer wil door en gaat de raad mee in zijn ambities? Om u als lezer een kijkje achter de schermen van Zwolle ’s eerste burger te geven, wordt een tafeltje voor twee gereserveerd in een plezierig bruin café: t Swolsch Café, van Adelheid en Huub die op de Melkmarkt 37 sinds 1990 met gepassioneerd personeel gezelligheid buitenshuis presenteren. Meijer is aangenaam verrast, kent het café niet maar die eerste indruk is voor herhaling vatbaar. De burgemeester bestelt een biertje, zit heerlijk op een praatstoel en laat de vragen op zich afkomen. Het jaar 2017, twaalf maanden, twaalf momenten. Meijer op z’n best!

Een mooi begin van het jaar. U wordt door carnavalsvereniging d ’Oelewappers uitgeroepen tot Prominent van het jaar. Was u verrast? “Heel erg verrast, het is een onderscheiding waar ik niet dagelijks mee bezig ben. Deze onderscheiding was naar aanleiding van Koningsdag 2016 en ik zie het dan ook als een waardering voor de honderden mensen die daaraan hebben meegewerkt. Of het carnaval na 18 jaar bij mij is ingedaald? Laat ik het zo zeggen, ik vind het een mooie traditie maar het is het is ook weer niet zo dat ik in oktober de dagen aftel voor het begin van dit feest. Volgens mij is er een mooie balans tussen Sassendonk en de burgemeester ‘buiten dienst’. Afgelopen jaar gingen wij als over de toppers verkleed. Ik voelde mij meer een René Froger dan een Gary Glitter. Wat het volgend jaar gaat worden, blijft nog een geheim. Wij zijn er al wel mee bezig, beetje sparren over ideeën.”

Om vervolgens ook als veilingmeester te worden gevraagd. Wat een afwisselend beroep heeft u eigenlijk. “Dat maakt mijn werk ook zo leuk. De afwisseling betekent dat ik mij in hele verschillende situaties moet aanpassen en inleven. De exacte opbrengst van de veiling van spullen uit bioscoop de Kroon weet ik niet meer. Wel dat het een vrij hoog bedrag heeft opgeleverd. Met Pathé op een nieuwe locatie vind ik niet dat de bioscoop uit het centrum is verdwenen. In het verleden was de Zwolse gracht de begrenzing van de binnenstad. Met Hedon, de Stadkamer en Pathé is dat deel van de stad onderdeel van de binnenstad geworden. Je kunt nu veel meer mensen, ook uit de regio, bedienen. Makkelijk bereikbaar met de auto en na afloop de stad binnen loopafstand om ergens een biertje te drinken. De meeste van die grote bioscopen liggen aan een snelweglocatie; hier ligt die snelweglocatie in de binnenstad.”

Als burgemeester staat u er niet alleen voor. De Zwolse nachtburgemeester is meer en meer in beeld. Ook bij u? “Jeroen (Van Doornik, de Nachtburgemeester/PdJ) doet het goed en is een goede ambassadeur voor de stad. Het is een functie die uit de samenleving voortkomt en die het beste werkt als die functie niet geïnstitutioneerd is. Laatst sprak ik op het Binnenhof de Haagse nachtburgemeester over het nachtburgemeesterscongres dat volgend jaar in Zwolle wordt gehouden. Dan merk ik dat Jeroen, Zwolle buiten de stad uitstraalt. Of wij als gemeente dat congres gaan faciliteren, moet nog besproken worden. Ik kan wel zeggen dat als er een congres in Zwolle is, zeker internationaal, ik als burgemeester de deelnemers ontvang. Vaak met een borrel en een toespraak.”

In het voorjaar werd de Zwolse vlogster Cynthia Schultz bij de Wijthmenerplas seksueel geïntimideerd. Biedt de A.P.V. - Algemene Plaatselijke Verordening- in Zwolle mogelijkheden om een intimidatieverbod op te nemen? “Ik ken de situatie rond Cynthia, heb het gevolgd en weet dat de politie snel heeft opgetreden. De gemeente Rotterdam heeft hinderlijk sissen in hun APV opgenomen. Dat volg ik. Vaak heb je weinig handvatten om iets te kunnen doen. Het moet vooral handhaafbaar zijn. Werkt het in Rotterdam, dan ben ik bereid om het over te nemen. Als het slechts leidt tot een loze regel, hoeft het voor mij niet.”

April is de maand van de Koninklijke onderscheidingen. Lokale onderscheidingen, in de vorm van de erepenning, zijn een maand later aan Ron Jans en Ralph Keuning toegekend. Wie komt daarvoor in aanmerking en waarom? “ De penning is voor een persoon met bijzonder verdiensten voor de stad Zwolle en met uitstraling buiten de stad. Jans hoef ik niet verder toe te lichten. Keuning is tien jaar directeur van de Fundatie, begon met 12000 bezoekers per jaar en heeft nu zo’n 250.000 bezoekers op jaarbasis. Hij trekt veel mensen van buiten Zwolle en zijn aanwezigheid bij De Wereld Draait Door en Jinek is goed voor de stad. Bezoekers verblijven gemiddeld anderhalf tot twee uur in het museum en gaan aansluitend de stad in. Mensen in de horeca hebben heel wat klanten die door Keuning naar de stad zijn gehaald.”

Lees het hele interview maandag 18 december 2017 op Rondje Swolle in weekkrant de Swollenaer.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37