Pedro Sluiter (archief)

'Comeback-PEC' flikt het weer; 2-3 winst na 2-0 achterstand

(door Jeroen Kuiper)

TILBURG - Het was de week van de strafschoppen bij PEC Zwolle. Waar de misser van Bram van Polen PEC de overwinning kost in het thuisduel tegen AZ (1-1), is de benutte penalty van Erik Bakker het kantelpunt in de knappe zege bij Willem II (2-3).

Voor het duel in Tilburg neemt Bakker met Van Polen de misser tegen AZ nog door. Of de aanvoerder de penalty wil nemen, als die komt? "Doe jij maar, zei die", reconstrueert Bakker. Lachend: "Diederik Boer wilde hem ook wel nemen." Uiteindelijk komt het er in minuut 38 van. Kingsley Ehizibue wordt neergehaald in het strafschopgebied door Kostas Tsimikas, waarna scheidsrechter Wiedemeijer fluit voor de penalty. Doelman Mattijs Brandenhorst besluit wat tijd te rekken, zoals de AZ'ers dat midweeks ook doen bij Van Polen. "Ik stel me er op in dat het zomaar twee minuten kan duren", zegt Bakker. "De keeper begon ook te praten, maar daar lach je dan maar om."

De benutte elfmetertrap betekent de 2-1 en helpt PEC Zwolle over het dode moment heen. Voor de penalty is het tam en mat. Trainer John van 't Schip constateert voor het eerst dit seizoen dat zijn ploeg zonder strijd aan een wedstrijd is begonnen. Bakker deelt in de malaise door na een kwartier spelen zijn eerste assist van de avond te geven. Helaas voor hem is die op Fran Sol, de spits in Tilburgse dienst. "Ik stond met mijn gezicht richting het doel. Als je dan die bal zo verkeerd raakt, kan dit gebeuren", stelt Bakker. De matige eerste helft en de 2-0 achterstand leidt tot irritatie onderling, bijvoorbeeld tussen Van Polen en Mustafa Saymak.

In de tweede helft is van het gemopper weinig meer over. PEC haalt Van Polen naar het centrum en speelt daardoor met drie man achterin. Door die omzetting hebben de mannen van Van 't Schip de controle, al verzuimt Bartholomew Ogbeche Willem II op 3-1 te zetten. Via een fraaie steekbal van Bakker, en een nog mooiere aanname en afronding van Saymak, straffen de Zwollenaren dit direct af. En vlak voor tijd is de comeback compleet met de 2-3 van Saymak, na een fraaie actie van Younes Namli. "Dat is het seizoen waarin we zitten, er zit veel mee", glundert Bakker. "Het is ongelooflijk, zoveel punten. Maar het is niet zo dat we met 33 punten kalm aan gaan doen."

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30