Afbeelding

Piratenhart klopt in legale radiozender Vrij Zwolle: Een Nederlandstalige Kerst

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Radio Vrij Zwolle is terug. Piraat in hart en nieren Jan Scheffer is deze keer volstrekt legaal bezig. De middenfrequentie die tussen wal en schip dreigde te vallen met te weinig zenders, werd dit jaar door het Telecombedrijf vrijgegeven. Scheffer deed mee aan een loting en huurt nu frequentie 1485 kHz op de middengolf.

Zijn zendmast werd op zijn eigen verzoek onlangs gecontroleerd. Ironisch genoeg door iemand die hem in het verleden een boete oplegde wegens illegaal uitzenden. Scheffer zag de pakkans altijd als een spel. Het is niet de reden waarom hij piraat werd. “Ik kan je niet eens vertellen waarom, ik ben gewoon piraat. Het zit in mij.” Het Piratengebed boven zijn studio en een bordje met de strekking ‘muziek is mijn liefde, mijn vrouw mijn hobby’ getuigen daarvan. De veelal Nederlandstalige muziek die Vrij Zwolle uitzendt is daarnaast een prachtig middel om andere mensen blij te maken weet Scheffer. De liefhebber die op andere stations niet bepaald wordt verwend met muziek uit dit genre kan er zijn hart ophalen. Uiteraard is het mogelijk om verzoeknummers aan te vragen. Dat kan online via alfaradio.nl, de zender waarmee Radio Vrij Zwolle samenwerkt en die gebruik mag maken van zijn faciliteiten. Dit station zendt 24 uur per dag uit. Vanaf 10.00 uur tot ’s avonds laat en in de weekenden tot het begin van de nacht gebeurt dat met programma’s. Zo’n twintig diskjockeys zijn aan Alfaradio verbonden. Een uitbreiding volgt eind januari dan wel begin februari met een frequentie in Haaksbergen.

Kerstuitzending

Op Eerste en Tweede Kerstdag draait Scheffer zelf en zal hij in heel Zwolle te horen zijn. Googel de naam Jan Scheffer en je ziet al snel dat je met een piraat van doen hebt. Wel eentje die meerdere goede doelen steunde en het leuk vindt om prijzen weg te geven, zoals een tegoedbon oliebollen. Het persoonlijke contact vindt Scheffer fantastisch. Soms levert dat indrukwekkende verhalen op. Zoals dat van de man die jaren geleden vaak belde vanuit de gevangenis om een plaat aan te vragen. “Buiten de uitzending om vroeg hij eens aan mijn vrouw: ‘Wil je niet weten waarom ik vastzit?’ Het bleek om moord te gaan. Hij had degene die zijn kind had misbruikt omgebracht, zo vertelde hij en liet weten dat hij steun had aan de muziek.” Hoewel Radio Vrij Zwolle en Alfaradio veel Nederlandstalig draaien, komt ook het Engelse, Duitse en Franse levenslied voorbij. Evenals meer mainstream popsongs. “Maar geen hiphop of metal”, benadrukt Scheffer. Het is mooi dat de diskjockeys in hoge mate vrij zijn. Tegelijkertijd bedienen we wel een doelgroep die houdt van de Nederlandstalige muziek die je anders maar heel weinig hoort.” Stef Ekkel, Wolter Kroes, Henri van Velzen en andere bekenden uit het genre komen voorbij. Velen van hen hebben al een (kerst)groet ingesproken voor de luisteraar van Radio Vrij Zwolle. Doordat de zender om de middenfrequentie zit, vrijgegeven aan ‘hobbyisten’, zit je niet met een vast format opgescheept. De Zwolse piraat is er blij mee. “Wij maken complete programma’s met muziek en nieuwsblokken. Alleen zitten we nergens aan vast. Zenders die uitzenden vanaf een FM-frequentie moeten aan allerlei voorwaarden voldoen en hebben te maken met een verdeling qua muziekstijlen. Wij gelukkig niet.”

Radio Vrij Zwolle doet kortom zijn naam eer aan. Meer over de zender is te vinden op alfaradio.nl. Daar kan je ook verzoeknummers aanvragen. Telefonisch kan dat via 06–254 67 065.