Commotie alom
Commotie alom Hans Smit

Landstede Basketbal wint eindelijk weer eens overtuigend na slechte reeks

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Na een mindere periode, met in de competitie slechts één overwinning uit vier duels, won Landstede Basketbal in eigen huis met 87-66 van Aris Leeuwarden.

Donderdag werd weliswaar het bekerduel van het twee klassen lager spelende Almere Pioneers al gewonnen met 51-83 maar door het grote niveauverschil was het te prematuur voor conclusies. Naast de winst bleek vooral ook de rentree van talent Keime Helfrich opmerkelijk. De twintigjarige guard uit eigen gelederen kwam dit seizoen door een slepende blessure nog geen minuut in actie maar tekende in zijn eerste wedstrijd zomaar eventjes voor zeventien punten. Ook coach Herman van den Belt was verrast. ”Mooi voor hem en voor ons natuurlijk. Ik weet wat hij kan. Hij zit fysiek sterk in elkaar, is leergierig en ook op de trainingen een doorzetter. Keime kan best een belangrijke speler worden.”

Helfrich kwam er twee dagen later achter dat zijn goede prestatie nog geen garantie is voor veel speeltijd in de competitie. Welgeteld zeven minuten waarin hij in het tweede kwart wel een driepunter produceerde en de stand op 35-17 bracht.

De Zwolse ploeg had toen al in het eerste bedrijf een 25-9 voorsprong opgebouwd. In het tweede kwart leek er geen vuiltje aan de lucht maar leek een run van twaalf punten van Aris even aanleiding voor een dip. Vooral door toedoen van de ijzersterke Sherron Dorsey-Walker werd de draad weer opgepakt en de ruststand naar 40-31 getild. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. In het derde kwart werd uitgelopen naar 69-50 waarna in het vierde kwart de uiteindelijke 87-66 zege nooit in gevaar kwam.

De opluchting was groot na afloop. Want het ging de afgelopen weken bergafwaarts met nederlagen tegen Donar en Rotterdam. Tussendoor werd nog wel in overtime gewonnen van Basketbal Academy Limburg, bepaald geen hoogvlieger. Het dieptepunt was voorlopig de onthutsende nederlaag tegen hekkensluiter Den Helder. De stormbal wordt niet snel gehesen in het Theater van de Sport maar er volgden wel groepsgesprekken om de malaise te doorbreken. Met de neuzen de goede kant weer op en daarnaast een leeglopende ziekenboeg resulteerde dat in de overtuigende winst. Franko House, die na zijn blessure weer zeventien minuten meedeed, was er blij mee. "De wilskracht ontbrak en ook verdedigend hadden we het niet op orde. Mooi dat we dat vandaag recht hebben gezet."

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14