De aanvoerder van BAS stapt op de voet van Ginaro van Deventer
De aanvoerder van BAS stapt op de voet van Ginaro van Deventer Pedro Sluiter

Crosspass a la Frank de Boer, maar assist blijft uit voor uitblinkende Van Deventer

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Ginaro van Deventer verstuurt in de tweede helft twee prima passes en één geweldige, waarmee de linksback telkens een medespeler vrij zet voor de keeper. Het is een klein wonder dat Van Deventer tegen BAS geen assist op zijn naam krijgt. Bijna net zo wonderbaarlijk als het feit dat er überhaupt niet gescoord wordt tussen Zwolsche Boys en BAS (0-0) .

Hij is zelf iets te jong om het heel bewust te hebben meegemaakt, maar de verre crosspass die Van Deventer (26) verzendt na ruim tien minuten in de tweede helft doet denken aan die van Frank de Boer op Dennis Bergkamp op de WK 1998 tegen Argentinië. De bal legt iets minder meters af, maar door de precisie, de afgemeten snelheid en de perfecte richting is de vergelijking gerechtvaardigd. Wat was het toch mooi geweest als Lodewijk de Vries de vergelijking had kunnen doorzetten door de rol van Bergkamp op zich te nemen. Maar zo magistraal als Bergkamp de bal aannam, zijn tegenstander uitkapte en binnenschoot, dat is iets te veel gevraagd voor de 36-jarige spits. Het is niet de wedstrijd van De Vries, maar dat is een constatering die al getrokken had kunnen worden na het zien van enkel de uitslag (0-0). De goaltjesdief is in de tweede helft constant gevaarlijk en wordt door Van Deventer twee keer vrijgezet voor de keeper. De eerste keer kopt hij de voorzet van de opgestoomde linksback zwak in en bij de hierboven beschreven pass komt hij tot een redelijk schot, op de keeper. Van Deventer zet even later weer iemand vrij voor de keeper. Mede dankzij een overstapje van Lennart Prins, die in de eerste helft twee kansen mist, bereikt hij Melvin Hofman en diens schot raakt de binnenkant van de paal. Even later schiet Benjamin Wever de afvallende bal op de andere paal, weer aan de binnenkant.

Uiteindelijk mogen de groenwitten blij zijn dat de aloude voetbalwet ('als je ze zelf niet maakt.....') niet in werking treed. BAS is net zomin scherp in de afronding en Boys heeft in Danny van der Vegt een uitstekende doelman.

Van der Vegt is één van die spelers van wie je al op voorhand wist dat die een absolute versterking ging zijn voor Zwolsche Boys, dat vorig seizoen promoveerde naar de derde klasse. Hij maakte de overstap van Dieze West en daarin was hij niet de enige: Jeffrey Groeneveld, Domingus Lim-Duan, Lodewijk de Vries en Ginaro van Deventer gingen hem voor of na. Van Deventer vond het wennen in de derde klasse. Vooral de clubgrensrechters frustreren hem wel eens. ”In de hoofdklasse is dat allemaal neutraal. Dan weet je dat je niet genaaid wordt. Veel grensrechters proberen in deze klasse toch puntjes te stelen”, aldus de razendsnelle back, die over twee paar longen lijkt te beschikken. Hij blijft maar gaan, aan de linkerflank.

Zo ziet Verheijen het graag. “Zo veel drive naar voren. Er kwamen fantastische ballen bij Ginaro vandaan. Dat is ook onze kracht (opkomende backs).” Verdedigend staat Van Deventer ook zijn mannetje. De trainer weet inmiddels dat vermoeidheid geen rol speelt. “Hij heeft een basisconditie waar je gek van wordt. Dan loopt ie weer veertig, vijftig meter heen en terug. Dat is zo lastig voor een tegenstander.”