Afbeelding

Ondernemersschap is vereist: sportverenigingen moeten aan de bak

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Als er één ding duidelijk is geworden in het door SportService Zwolle georganiseerde 'Sportcafe Zwolle' in Het Refter is het wel dat de sportvereniging van gisteren niet meer die van morgen is. Ondernemersschap is gewenst, misschien zelfs wel vereist. Maar SportService Zwolle staat de verenigingen bij in hun gevecht met de moderne tijd.

In een 'De Wereld Draait Door'-setting, met Jakko Slot als Mathijs van Nieuwkerk en het duo What About als huisband, werd het sportverenigingsleven in Zwolle onder de loep genomen. Vertegenwoordigers van vele sportclubs, politici, werknemers van SportService Zwolle en andere Zwolse sportbreinen bespraken in vier groepjes van zes of vijf de stand van zaken, aan de hand van de thema's 'Initiatieven in de stad', 'De Vitale Sportvereniging' en 'Toekomst van de Sport in Zwolle'.

Dat de verenigingen aan de bak moeten om ervoor te zorgen dat ze bestaansrecht houden, kwam duidelijk naar voren. Maar dat er genoeg goede voorbeelden zijn ook. Ondernemersschap was de term van de avond. De vereniging van de toekomst is multifunctioneel, bied niet alleen maar sport aan, maar sluit (nog) meer aan bij de wensen van de doelgroep, zei het jeugd, ouderen of minderheden. Sportparken als het Hoge Laar en De Marslanden en de transformatie van SVI 'Van Clubhuis naar Buurthuis' zijn lichtende voorbeelden. Volgens SVI-voorzitter Harro Velthuis was de transformatie ingegeven door de verhoogde huren en het wegvallen van subsidies. "We moesten toe naar een ander verdienmodel", aldus Velthuis.
"Veel kinderen willen niet meer op een vast tijdstip komen trainen op de club. Je moet zoeken naar een product dat bij jongeren past", zei sportwethouder Rene de Heer.

SportService Zwolle staat de verenigingen bij in hun zoektocht. De sportinstantie maakte twee jaar geleden de kanteling van onderwijsgericht naar een meer faciliterende organisatie die aansluit bij de vraag van sportverenigingen, en die lijn wil het doortrekken. Gerrit van der Kooy zou graag zien dat het nog een stap, of twee, verder gaat en dat SportService ook beleidsmatige taken uit handen neemt van de gemeente. Een proefballon met oog op de komende verkiezingen of een weldoordacht plan van de VVD-policticus? De tijd zal het leren.

Directeur Jeroen van Leeuwen gaf aan het einde van de avond aan dat hij vindt dat SportService Zwolle nog dichterbij de verenigingen moet komen. "Er zijn hier veel verenigingen, maar er zijn nog meer die hier niet zijn. Ik ben trots op Zwolle als sportstad, maar we zijn er nog lang niet."

Genoeg voer voor discussie, maar waar iedereen het over eens was, was dat dit initiatief, dat in een iets andere vorm al wel eens eerder plaatsvond, navolging verdient, minimaal één keer per jaar.

 Vlnr: Jakko Slot
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen gisteren