Afbeelding

Hartverwarmende recordpoging tijdens Nieuwjaarsduik in ijskoude Milligerplas

· leestijd 2 minuten Algemeen

STADSHAGEN – Tien mensen liggen in het ijskoude water van de Milligerplas. Ze blijven liggen en de aanwezige reddingsbrigade doet … niets. Als je daar getuige van bent op maandag 1 januari, weet dan dat dit de bedoeling is. Waar het gros van de deelnemers tijdens de traditionele Nieuwjaarsduik in recordtijd weer terug rent het water uit, gaan tien mensen van Windesheim voor een ander record. Zo lang mogelijk in het water blijven.

Dat wil zeggen zo lang als verantwoord is, legt Jolijn Bussink uit. De tweedejaars studente sportkunde organiseert samen met Sjoerd Vink de Nieuwjaarsduik die onder de vlag van Windesheim zijn derde editie beleeft. Nieuw is dus de recordpoging. “Het wordt vooral een persoonlijk record”, legt Jolijn uit. “Deze mensen gaan de strijd met zichzelf aan. Het zijn allemaal medewerkers van Windesheim, die de laatste tijd getraind zijn door Don Richardson, een leerling van de bekende Ice Man (Wim Hof, red.). Hij heeft de deelnemers technieken bijgebracht hoe je je lichaam zo lang mogelijk warm houdt en verkramping van de spieren kunt tegengaan. Tijdens de duik zal hij aanwezig zijn, evenals de reddingsbrigade die in geval van nood ingrijpt.”

Oefenen in bad

Een geruststellende gedachte is ook dat de deelnemers hun lichaam en grenzen beter hebben leren kennen. “De deelnemers hebben geoefend in een bad met ijsblokjes. Nee, ik heb het zelf niet geprobeerd maar wel de blokjes bijgevuld”, zegt Jolijn lachend. “Ik weet hoe koud het is!” De helden die straks de kou trotseren, hebben al de nodige vooruitgang geboekt. Ze wisten de tijd in het ijsbad gaandeweg te rekken van een halve minuut tot vier minuten. Thuis koud douchen is eveneens een aanrader in een goede voorbereiding. “Het schijnt sowieso goed te zijn voor je lichaam”, zegt de studente. Ze heeft inmiddels een aantal grappige foto’s voorbij zien komen. Waaronder een foto van een mannelijke deelnemer in een zwembroek die buiten een sneeuwengel maakt.

Inmiddels is de echte winterkou in Nederland alweer ver te zoeken en de vooruitzichten voor Nieuwjaarsdag zijn eveneens relatief mild. Met als gevolg dat de deelnemers het mogelijk langer uithouden vermoedt Jolijn. Ze kijkt nu al uit naar de recordpoging en naar de gewone Nieuwjaarsduik waaraan iedereen mee kan doen. Over dat laatste: “We hopen op ongeveer driehonderd deelnemers. Er wordt gratis erwtensoep uitgedeeld en er zijn andere lekkernijen verkrijgbaar. Ook worden er foto’s gemaakt.” Jolijn en Sjoerd zijn verantwoordelijk voor de algehele organisatie als stageopdracht. “Ontzettend leuk”, aldus Jolijn. Wel komt er veel bij kijken. De voorbereiding in samenwerking met Don Richardson, het regelen van catering en niet te vergeten de vergunningen, het regelen van de veiligheid (onder andere reddingsbrigade) en de pr om een paar van de belangrijkste zaken te noemen. Jolijn geniet van die organisatorische kant. Misschien dat ze daar later haar werk van maakt. “Maar mensen gezonder laten leven door bijvoorbeeld met een gemeente mee te denken hoe je meer inwoners kunt laten bewegen lijkt me ook heel mooi.”

Goede voornemens die passen bij deze tijd van het jaar. Ingeluid door de Nieuwjaarsduik 2018. De deelnemers kunnen zich vanaf 11.15 uur melden. Daarna volgt een warming up en aansluitend de duik in de Milligerplas. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Nieuwjaarsduik Zwolle 2018.