De finale van het Jo van Marle-toernooi in het Landstede Sportcentrum tussen Berkum en Be Quick '28.
De finale van het Jo van Marle-toernooi in het Landstede Sportcentrum tussen Berkum en Be Quick '28. Pedro Sluiter

Het ‘gezelligste zaalvoetbaltoernooi van Zwolle’ mist de sfeer van de WRZV-hallen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Terwijl Berkum net als vorig jaar de macht greep op het Jo van Marle-toernooi in het Landstede Sportcentrum begon in de WRZV-hallen donderdagavond de IJssel Cup met vijf Zwolse veldvoetbalclubs en clubs uit de regio. De ene locatie heeft de toekomst, de andere de traditie en de (zaalvoetbal)sfeer. De kans is klein dat er in 2018 weer ‘gewoon’ één zaalvoetbaltoernooi is tussen Kerst en Oud&Nieuw.

Het is lekker druk in de Koos Alberts-hal van de WRZV-hallen als de oud-profs van PEC Zwolle op dag één van de IJssel Cup tegen KHC spelen. De Kamper ploeg met eredivisie-zaalvoetballer Romano Luhukay wint uiteindelijk de titel, maar verliest in de groepsfase nog met 2-1 van de sterrenformatie. Het publiek staat op de banken voor de fraaie goals van oud-PEC. Tom IJzerman steekt na de 1-0, een droge knal uit de tweede lijn, zijn handen triomfantelijk in de lucht, kijkt eens rond en knikt met zijn hoofd. Hij waant zich even in een zaalvoetbalstadion.

Het is juist díe beleving waar spelers van Zwolsche Boys het over hebben als ze na het Jo van Marle-toernooi een peukje roken bij de ingang van het Landstede Sportcentrum. “Het is daar (WRZV, MdR) misschien wat ouder, maar er is wel meer sfeer. Als je daar een panna geeft staan ze allemaal te joelen, gaan ze op die reclameborden slaan. Hier mis je dat”, zegt Roy Supér. Dat (Berkum-)speaker Martin Verdoorn het meer dan eens heeft over ‘het gezelligste en beste zaalvoetbaltoernooi van Zwolle’ komt dan ook wat geforceerd over. Ook over de ondergrond in het Theater van de Sport wordt een kritische noot gekraakt; het is een beetje glad. Voordeel ten opzichte van de WRZV-hallen is dat publiek de aandacht niet hoeft te verdelen over twee zalen.

Als het aan Freddy Eikelboom, voorzitter van de WRZV-zaalvoetbalvereniging, ligt, komt er (net als voor 2016) één toernooi tussen Kerst en Oud&Nieuw, maar dan wel in ‘zijn’ WRZV-hallen, volgens Eikelboom de bakermat van het Zwolse zaalvoetbal. “Ik ben blij met wat we hier hebben, dit laat ik niet meer los”, zegt hij stellig. Eikelboom tovert uit zijn hoge hoed het plan om de IJssel Cup te laten uitgroeien tot Protos Weering-achtige proporties, met het ‘Jo van Marle’ daarin begrepen als een soort van kwalificatietoernooi.

“Dit is het toernooi van de Zwolse verenigingen”, zegt Berkum-voorzitter Jan-Teun Fuller in het Landstede Sportcentrum. “En de verenigingen hebben twee jaar geleden gezegd: ‘we willen het hier proberen’. Niemand heeft het alleenrecht.” Op de vraag of een terugkeer naar de WRZV-hallen een optie is, zegt Fuller: ‘Niks is uitgesloten, maar het Landstede Sportcentrum is een mooie locatie.”