Afbeelding
Pedro Sluiter

‘Ik hoop dat met name nieuwe kiezers de weg naar de stembus weten te vinden’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE- Het nieuwe jaar is begonnen en de gemeentelijke politiek maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Hoe belangrijk zijn die verkiezingen? We vroegen het burgemeester Henk Jan Meijer.

Hoe belangrijk zijn verkiezingen?

“Eens in de vier jaar kun je stemmen voor de gemeenteraad. Churchill zei, meen ik, dat de democratie de minst slechte staatsvorm is. Ik vind het in ieder geval belangrijk dat je beseft dat er iemand voor je in de gemeenteraad zit die je belangen behartigt.”

Wat valt er in Zwolle te kiezen?

“In Zwolle hebben we nu acht partijen die gaan deelnemen. Dat kunnen er in de aanloop van maart nog meer worden. Met dit aantal hebben we het minste aantal politieke partijen van de steden met meer dan honderdduizend inwoners. Alle partijen hebben nu minstens drie zetels in de raad. Ik ben wel blij met dat geringe aantal partijen, anders krijg je versnippering. En het zou maar zo kunnen dat straks de kleinste partij nog steeds drie of vier zetels heeft.”

“Thema’s die in de volgende periode kunnen spelen zijn nieuwe bouwlocaties, mogelijk de Dijklanden of Vechtpoort (Berkum-Zuid), windmolens of de koopzondag, waarvan ik hoop dat het laatste onderwerp niet dusdanig polariseert dat het een oplossing in de weg staat. Volgens mij kies je uiteindelijk iemand die je vertrouwt of die je ideologie steunt. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe collegeverhouding wordt. Er komen misschien wel vijf partijen in.”

Hoe wil je mensen motiveren om te gaan stemmen?

“Iedereen zegt dat Zwolle zich zo goed ontwikkelt. Dat ligt wel aan de besluiten die in de gemeenteraad worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van Stadkamer, over de komst van Primark en Zara is veel gesproken, maar de gemeenteraad gaat ook over de verbreding van de N35. Er zijn genoeg zaken waarvan je wat merkt, of waarvan je wat vindt.”

“Ik hoop dat met name nieuwe kiezers de weg naar de stembus weten te vinden. Mijn oudste dochter is net achttien en gaat in Leiden ‘sowieso’ stemmen. Het duidelijkste voorbeeld om naar de stembus te gaan, is eigenlijk de Brexit dat met een geringe meerderheid is doorgegaan. Daarbij bleek dat vooral senioren op het platteland de doorslag hebben gegeven. Daarom zijn de stemmen van jongeren zo belangrijk. Zij hebben immers een langere toekomst dan ouderen. Ik heb ooit jonge kiezers een brief geschreven, maar dat is geen middel meer. Sommigen zeggen nu Twitter, maar de jongeren kiezen meer voor Instagram. We praten erover, onder meer met de Jongerenraad en Buro Ruis, hoe we de jongere kiezers beter kunnen bereiken.”

”Een andere groep die we proberen te bereiken – die ook best groot is – zijn de minder geletterden. We proberen hen op eenvoudige wijze op de verkiezingen te attenderen. Het gaat vaak om persoonlijk benaderen en daarin ligt vooral ook een verantwoordelijkheid bij de politieke partijen zelf. Een derde groep zijn de mensen die minder mobiel zijn. Voor hen hebben we in dertien zorgcentra stembureaus en een mobiel stemlokaal.”

Wat vind je ervan dat mensen afhaken?

“Afhaken? Ik geloof niet dat mensen steeds meer afhaken. Bij het buurt-voor-buurtonderzoek blijkt dat de tevredenheid over de gemeente flink is gestegen. Als je op social-media kijkt, vind je veel ontevredenheid, maar volgens mij is 85 procent van de Zwollenaren tevreden. Ik kom niet meer op het schoolplein, maar als ik bijvoorbeeld bij de hockeyclub ben ervaar ik niet dat mensen afhaken. Het opkomstpercentage in Zwolle voor de gemeenteraadsverkiezingen mag hoger, maar ik doe er niet dramatisch over. De opkomst was vorige keer rond de zestig procent en had daarmee de hoogste score van de steden met meer dan honderdduizend inwoners. Voor zover ik weet, hebben daarin nooit grote fluctuaties gezeten.”

Het zijn de laatste verkiezingen voor jezelf als burgemeester. Wat betekent dat voor je?

“Ik vind het altijd mooi om als eerste de tussenstanden en uitslagen voor te lezen. Je ziet de mensen in spanning voor je met vervolgens vreugde of teleurstelling. En ik vind het interessant om te zien wie de meeste voorkeurstemmen heeft. Tja, dat heb je als je van verkiezingen houdt. Ik ben vanaf mijn achttiende al lid van een politieke partij en als raadslid in Den Haag heb ik op diverse stembureaus gezeten. Ik denk dat ik het straks toch raar vindt als iemand anders het rondje langs de stembureaus maakt en de uitslagen voorleest.”