Korenfestival "Zwolle zingt!"

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op 17 februari organiseert de Zwolse Zangraad voor de 19e keer het zangersfestival “Zwolle zingt!”.

In theater Odeon treden tussen 11.00 en 16.50 uur 29 koren voor u op. Het thema is dit jaar “Vrouwelijke componisten”: de koren zijn verplicht tenminste één nummer te brengen van een vrouwelijke componist. Om 15.00 uur is er een lezing waarin de positie van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen wordt geschetst. Enkele koren zullen dit “life” illustreren.

De optredende koren zijn zeer verschillend van aard: van klassiek tot pop, van oude muziek tot zeemansliederen, van groot (70) tot klein (6), zowel kinder-, mannen- als vrouwenkoren. Neem dus uw hele gezin mee om naar alle zangers te komen luisteren. De toegangsprijs is slechts € 3.

Daarnaast worden er drie workshops van twee uur aangeboden, waar iedereen die van zingen houdt voor slechts € 15 aan mee kan doen. De workshop voor kinderen is gratis. U hoeft dus geen lid van een koor te zijn. Opgave bij voorkeur via de website of anders op de dag zelf.

  • Workshop voor kinderen door Eline Geerdink m.m.v. het kinderkoor Konstantijn. In een kleine twee uur gaan we oefenen met liedjes, krijg je tips over goed zingen en sluiten we af met een spetterende presentatie om 11.00 uur in de Hemminkzaal.
  • Workshop Gregoriaans door Ditty van den Berg m.m.v. de Schola Cantorum Campensis. Deze workshop gaat over de ontwikkelings-geschiedenis van het Gregoriaans, de soorten gezangen, de verschillende modi maar ook over de neunen. Het zelf zingen en ervaren van deze zaken staan centraal in deze workshop. De Schola is een gemengd koor: ook vrouwen kunnen zich voor deze workshop inschrijven.
  • Scratchkoor Een adhoc-koor oefent twee uur met elkaar o.l.v. Eugène van Boheemen en presenteert het ingestudeerde daarna. De deelnemers zijn geen leden van een bestaand koor, sterker nog je hoeft helemaal geen lid van een koor te zijn. Het kan een opstap zijn om te ervaren of een koor iets voor je is. Het Scratchkoor is dit jaar geheel gewijd aan het werk van Tera de Marez Oyens (1932-1996): componiste, dirigente en docente. Eugène: "De muziek is het leukst zo direct als kennismaking met haar manier van musiceren. En zeker toegankelijk, het vraagt alleen een wat andere benadering. Ritmische spreekteksten, een canon, wat akkoorden. Tera’s muziek heeft vooral ook een educatieve kant en een voorbereiding op werken met en luisteren naar “moderne” klanken (jaren 70/80 van de vorige eeuw). Heel leuk en inspirerend om mee bezig te zijn".

Voor verdere details en opgave zie onze website: zwolle-zingt.nl.