Afbeelding
Erik-Jan Berends

Unieke Zwolse busbrug krijgt vorm

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
HANZELAND – Er wordt momenteel met man en macht gewerkt aan de busbrug die het nieuwe busstation aan de zuidkant van het treinstation met de nieuwe busbaan op de Willemskade gaat verbinden. Als alles volgens plan verloopt, wordt de brug begin 2019 opgeleverd.

De stalen onderdelen van de brug worden in tien delen vanaf de Belgische fabrikant Victor Buyck in nachten van maandag op dinsdag naar Zwolle gebracht. De delen zijn elk ongeveer tien meter lang en gaan uiteindelijk de basis voor de 110 meter lange brug vormen. Op deze delen komen vervolgens ‘uitkragingen’, in twintig delen aangevoerd, om de busbrug breed genoeg te maken voor het busvervoer. De stalen basisconstructie weegt zo’n duizend ton. De brug wordt naast de sporen geassembleerd, waarna het hele gevaarte in het Pinksterweekend van 19 mei met karretjes over het spoor op zijn plaats wordt gereden.
In dat weekend is er geen treinverkeer tussen de stations Zwolle en Kampen Zuid en de stations Zwolle en ’t Harde. Daarvoor is hetzelfde treinverkeer negen dagen gestremd van 24 februari tot en met 4 maart in verband met het verlagen van de bovenleiding met zo’n twee meter. De voorbereiding daarvan vindt ook naast de sporen plaats.
De stalen constructie sluit aan weerszijden van de brug aan op beton. “Aan één kant wordt de brug gefixeerd en aan de andere kant zit een voegovergang, zodat het krimpen en uitzetten wordt opgevangen”, aldus hoofduitvoerder Maarten Ottenhof van bouwbedrijf BAM Infra. De holle stalen constructie lijkt nog gehorig. “Daarmee is natuurlijk rekening gehouden, maar ik verwacht dat dat enorm meevalt”, zegt bouwmanager Maarten Teunissen van ProRail. “Bovenop komt immers ook nog een laag beton en dan asfalt.”
Wethouder Ed Anker is vooral blij met de mix aan materialen die wordt gebruikt. “De brug verbindt straks de warmte van de Veerallee met de wat industriële uitstraling van Hanzeland. Hard en zacht zitten in het ontwerp. Ik hoop dat Hanzeland daarmee ook een vriendelijker gezicht en sfeer krijgt.”
Zodra de busbrug en het nieuwe busstation aan de Hanzelaan gereed zijn, wordt het busstation naar de zuidzijde van het station verplaatst.

Afbeelding
Afbeelding