Afbeelding

Drie Celetour lezingen op Gymnasium Celeanum

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op het Gymnasium Celeanum worden dit schooljaar lezingen georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Het NKV organiseert woensdagavond 14 februari 2018 een lezing met een zeer actueel thema: verkiezingen. Op woensdagavond 11 april 2018 houdt Jirri van den Bos, Celeanumleerling uit klas 6, in het kader van zijn Honoursprogramma, een zeer interessante lezing over mythologie. Donderdagavond 31 mei 2018 is de laatste lezing van dit schooljaar en deze gaat over Thebe.

14 februari 2018 - Verkiezingen
De lezing heeft als titel Hoe win je de verkiezingen? Scherpe adviezen van Quintus Cicero en wordt gehouden door door dr. Rogier van der Wal. Een heel actueel thema, want in maart 2018 zijn er in Nederland weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent in de aanloop daarnaartoe verkiezingskoorts, en die was er in de Oudheid ook al. Toen Marcus Tullius Cicero in 64 v. Chr. consul wilde worden kreeg hij van zijn broer Quintus een brief met scherpe adviezen hoe hij de verkiezingen kon winnen. Voor wie zich wil laten verkiezen heeft Quintus een aantal nog altijd bruikbare tips en trucs, maar zijn adviezen bieden ook een mooi tijdsbeeld. Ook wordt in deze lezing aandacht besteed aan de kwestie van de (on)echtheid en aan de loopbanen van de broers Cicero.

11 april 2018 - Mythologie
Jirri van den Bos heeft onderzocht welke verschillen en overeenkomsten er zijn in mythologie tussen verschillende culturen die geen contact hadden met elkaar, zoals de Noorse, Griekse, Japanse, Chinese, Maya en de Azteekse cultuur. Hij probeert dit te verklaren aan de hand van verschillende psychologische theorieën, zoals die van Freud, Jung en Christopher Booker.

31 mei 2018 - Thebe
De laatste lezing van dit jaar heeft als titel Archeologie en literatuur over Thebe en wordt gehouden door dr. Jelle Abbenes

Celetour lezingen
De lezingen zijn onderdeel van Celetour, een reeks bijeenkomsten op het Gymnasium Celeanum met meer en minder bekende Nederlanders over cultureel en maatschappelijk interessante onderwerpen. Deze lezingen zijn voor iedereen toegankelijk; dus ook voor belangstellenden die niet aan het Celeanum verbonden zijn.

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur (inloop 19.15 uur) en duren tot ca 21.30 uur. De
lezingen worden gehouden in het Gymnasium Celeanum aan De Zoom 37 in
Zwolle. Aanmelden: kampen-zwolle@nkv.nl. Toegang is € 2,50 voor
niet-leden. Voor leden van het NKV en leerlingen van het Gymnasium Celeanum is de lezing gratis.