Afbeelding

PEC Zwolle verliest van Vitesse, maar na afloop gaat het vooral over Saymak

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Vijf kladblokken/telefoons in opnamestand verdringen zich deze zaterdagavond rond tien uur rond een persoon in de mixed zone van het MAC3PARK stadion. Het is niet koningin Maxima, premier Mark Rutte of de Paus. Nee, Mustafa Saymak is het lijdende onderwerp van deze ondervraging door journalisten, zo vlak na PEC Zwolle – Vitesse (1-2).

Transfermaand januari is bijna voorbij en dus is het de vraag of er nog wat gaat gebeuren met Saymak. Zijn contract loopt in de zomer af. Dus als de club nog iets wil verdienen aan de Turkse middenvelder, dan moet het in de komende dagen gaan gebeuren. En zo vindt Saymak zich een half uur na de nederlaag tegen Vitesse terug in een soort tribunaal. Rustig en geroutineerd pareert hij de vragen over zijn toekomst. Als er wordt gevraagd naar zijn favoriete land om in te spelen, hangt dat er vanaf of de club in zijn plaatje past. "Er moet eerst maar iets concreet worden. Ik ben ook niet bezig met een vertrek, dat is niet fair naar mijn teamgenoten toe."

Een van de journalisten wil weten of hij wel in Turkije zou willen spelen. Tuurlijk, antwoordt Saymak. "Het is mijn vaderland. Voor clubs daar is het ook interessant om een Turkse speler te halen." Daarop volgt de vraag wat zijn favoriete club is in Turkije. Saymak: "Die moet je als speler niet hebben. Straks noem je een club en wil de aartsrivaal je halen. Dat helpt niet."

Het heeft iets aandoenlijks, het zoeken van de vijf naar het juiste kwootje voor het verhaal. Dat komt er als Saymak laat doorschemeren dat hij het seizoen ook zomaar kan afmaken in Zwolle. Ook wil de middenvelder graag nog terugkomen op twittervragen van supporters. Eerder, in 2015, heeft Saymak laten weten dat de club bij een eventuele transfer wat moet verdienen. "Maar ik ben inmiddels bijna 25 en dan moet je afwegen wat de doelen in het leven zijn. Ik ben kampioen geworden met FC Zwolle, de beker gewonnen en de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Ze hebben wel wat aan mij gehad. En als ik blijf en we eindigen hoog, dan levert dat de club veel tv-geld op."

Zo loopt het gesprek op zijn einde. De vijf weten eigenlijk nog steeds niet wat Saymak gaat doen. Oh ja, wel heeft hij nog iets gezegd over de vervelende nederlaag tegen Vitesse. "We kwamen er in de eerste helft niet aan te pas, hadden geen controle. In de tweede helft speelden we eerder de lange bal en kwamen we beter aan voetballen toe. Eerder dit seizoen hadden wij de 2-1 gemaakt, nu was het andersom."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02